Skip to content

FIBA suspendirala Rusiju sa svih natjecanja

Zbog miješanja države u rad Ruskog košarkaškog saveza (RSE) Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) suspendirala je krovnu rusku košarkašku organizaciju, a time i sve ruske reprezentacije sa svih natjecanja pod svojom ingerencijom

rusiaU srijedu je u Moskvu stiglo pismo s tom informacijom, koje su potpisali predsjednik FIBA-e Horacio Muratore i glavni tajnik FIBA-e Patrick Baumann, a osim u Ruskom košarkaškom savezu, kopije pisma završile su u ruskom Ministarstvu sporta i Ruskom olimpijskom odboru.

“Situacija je još napetija nego ranije i došla je do granice neprihvatljivog miješanja prijašnjeg vodstva u rad Saveza te dovodi u pitanje mogućnost da Savez nadgleda i provodi natjecanja pod svojom ingerencijom… Kako je bilo i najavljeno u pismu od 22. srpnja 2015., Izvršni odbor FIBA-e odlučio je suspendirati Ruski košarkaški savez”, stoji u pismu u kojem se navodi da se suspenzija ne odnosi na reprezentacije i suce koji trenutno sudjeluju na natjecanjima, kao ni na žensku U-18 reprezentaciju koja će za nekoliko dana započeti nastup na Europskom prvenstvu.

Unatoč suspenziji, FIBA-ini čelnici pozvali su čelnike RSE-a na zasjedanje Središnjeg odbora FIBA-e koji će se 7. i 8. kolovoza održati u Tokiju, gdje će imati priliku razjasniti stanje u ruskoj košarci te predložiti sljedeće poteze koji bi mogli dovesti do ukidanja suspenzije. No, ne budu li čelnici FIBA-e dobili zadovoljavajuća objašnjenja, Rusija neće moći nastupiti na rujanskom Eurobasketu (5 – 20. rujna) kojem je jedan od sudomaćina i Hrvatska, a time će muška reprezentacija izgubiti i mogućnost kvalifikacije za Olimpijske igre 2016. u Rio de Janeiru.

Rusija bi na Eurobasketu trebala zaigrati u skupini a kojoj je domaćin Montpellier, a u kojoj su još Francuska, Bosna i Hercegovina, Finska, Poljska i Izrael. Hina

See also  Kostelić završio kao treći slalomaš svijeta