Vinko Šaina izlaže u Malinskoj

Vinko Šaina 1

Od 25. srpnja do 14. kolovoza o.g. u Galeriji sv. Nikole u Malinskoj može se razgledati samostalna izložba labinskog slikara Vinka Šaine

Vinko Šaina 1Povjesničarka umjetnosti, kustosica i programska selektorica Galerije sv. Nikole Milena Žic, u katalogu izložbe ističe kako se ovaj autor kao rijetko koji suvremeni slikar toliko poistovjetio sa svojim slikarskim motivom. Glavni umjetnički pečat slikarstva Vinka Šaine svakako je živi i intenzivni kolorit i linearni dinamizam te Žic ističe kako je autor pročistio svoj slikarski postupak od svega sekundarnog.

foto-galerija

U određenom trenutku njegova stvaranja asocijacija zamišljenog krajolik postala je stvaralačka preslika motiva zadržavajući u isto vrijeme zamišljenu mekoću mora i trave.

Autorica teksta ističe kako kolorit koji autor koristi asocira na mir, bezvremenost i beskonačnost te kako minimalistički pristup odaje veću težinu njegovog stvaralaštva no što on to možda očekuje. Ističe nadalje, kako se njegovo plavetnilo, kao najprisutniji motiv, u potpunosti osamostaljuje te postaje vodeći formalni element jasne asocijativne strukture uvodeći ovog autora postepeno u lirsku apstrakciju iako njegovi motivi čvrsto stoje na rubu figurativnog prikaza.

Vinko Šaina 2Vinko Šaina rođen je 1953. godine u Puli. Član je HDLU Zagreb, HDLU Istre te HZSU-a. Izlagao na 40-tak samostalnih izložbi (Labin, Pula, Rovinj, Rijeka, Poreč, Varaždin, Novi Vinodolski, Torino, Imperija, Feltre, Kirchdorf, Imola, Reutte, Graz…) i preko stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Labin, Pula, Split, Rijeka, Zagreb, Dubrovnik, Novi Sad, Beograd, Udine, New York, Montevideo, Buenos Aires, San Paolo, Cako, Komodoro, Manzano, Vitorio Venetto, Leoben, Eisenstadt, Stuttgart, Beč, Trst, Paris, Lisabon…) te sudjeluje na više od desetak likovnih kolonija. Za svoj dosadašnji rad višestruko je nagrađivan. Osim slikarstvom bavi se i galerijskom djelatnošću. Od 1991. do 1993. godine trajala je obimna i zahtjevna sanacija, rekonstrukcija i restauracija sakralnog objekta, ujedno i spomenika kulture, Crkve Gospe Karmelske u kojoj je utemeljio galeriju “Alvona”. Dužnost predsjednika HDLU-a Istre obnašao je u razdoblju od 1996. do 1999. godine. 2009. o radu Vinka Šaine snimljen je dokumentarni film u produkciji HRT-a. Njegova djela nalaze se u mnogim javnim i privatnim zbirkama. Kao samostalni umjetnik i galerist živi, stvara i djeluje u Labinu.