Skip to content

PagArtFestival od 31. srpnja do 14. kolovoza 2015.

Unatrag 17 godina PagArtFestival pod umjetničkim vodstvom pijanista Lovre Pogorelića dovodi istaknute umjetnike iz Hrvatske i svijeta te prezentira ozbiljnu glazbu u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku, uz poneka umjetnička događanja druge vrste … Od ovoga ljeta ne samo u Pagu, nego i u Novalji i Kolanu

PAFplakatmanji2015Program ovogodišnjeg festivala u velikom dijelu donosi djela koja dopiru u neke više dimenzije nalik aluziji, snu, snoviđenju. Violončelistički duo Leskovar-Sollima izvest će meditativnu sonatu francuskog baroknog velikana M. Maraisa, Solliminu obradu Preludija za faunovo poslijepodne i Solliminu originalnu kompoziciju The Interpretation of Dreams. Lovro Pogorelić svirat će Schubertovu posljednju sonatu u kojoj je autor uspio manipulirati vremenom i «glazbenim sjećanjima», i fantastičnu Schumannovu Kreislerianu u kojoj se nadmeću dvije strane Schumannove psihe – impulzivni Florestan i sanjarski Eusebius.

Među ostalim, proslavljeni ruski violinist Nikita Boriso-Glebskij i naš istaknuti gitarist Krešimir Bedek u suradnji posebno osmišljenoj za PagArtfestival «otpjevat» će dvije uspavanke – Nana i Asturias iz Španjolske suite M. de Falle, hrvatski gitaristički velikan Darko Petrinjak izvest će Nocturno Slavka Fumića, a mlade glazbenice Anamarija Milić (violina) i Ana Lucić (klavir) Wagnerov San iz Wesendonck pjesama te Ples sablasti Ivane Lang.

Koncerte će popratiti izložba fotografija Josipa Portade naslovljena «Kamen i snovi», o kojoj autor kaže: «Kamen i snovi su stalnost otoka, dio vremenskog lanca na kojem su,s jedne i s druge strane, ljubav, upornost i stvaranje, sve ono bez čega na golom kamenjaru ne bi bilo čovjeka. Čini se kao da otok postoji kako bi kamenu dao smisao, a čovjek je tu kako bi tom postojanju darovao misao i snove.” Izložbu je recenzirao uvaženi akademik Tonko Maroević, te je istaknuo : “…Nakon izbora karakterističnih primjeraka kamenčića obrađenih morskim valovima, te svjestan da ih ne možemo ravnodušno gledati bez svojevrsne empatije, Josip Portada se odlučuje na intervencije u kojima predmetnome svijetu daje i oniričku dimenziju…”