Flyboard je novi inovativni sustav koji na potisak vode omogućava čovjeku lebdjenje i do 10 metara iznad mora (vode)

zdrilca8-290713 883328S0

Flyboard se pokreće snagom motora jet skija za koji je naprava pričvršćena

Osoba na flyboardu navigira, dok vozač jet skija kontrolira snagu kojom se flyboard kreće.

U akrobacijama na Flyboardu se može iskušati svatko. Nije potrebno nikakvo prijašnje iskustvo, samo dobra volja i želja za zabavom.

Inače flyboard je izumio Franky Zapata, francuski vozač jet ski skutera 2011 godine. Kao i kod svakog izuma izgradio je bezbroj prototipova prije zadnjeg finalnog koji je omogućio uspon iz vode i biti stabilan u zraku. Francuski institut „Institut national de la propriété industrielle” (INPI) odobrava njegov izum za patent, no flyboard se našao ubrzo kao predmet tužbe od strane konkurenta Jetlev. Flyboard je prvi put predstavljen na jet ski Svjetskom Prvenstvu 2012. u Kini, ubrzo nakon toga je stavljen prvi video na You Tube koji je polako počeo privlačiti sve više pažnje od ljudi. Na kraju je postao novi sportski fenomen.

Za upravljanje ovim potrebne su dobre instrukcije i naravno zaštitna oprema. Samim time što vozač jet skia daje pogon ostavlja također dosta prostora koji vozaču flyboarda omogućuje razne akrobacije i vratolomije, što u zraku što pod vodom.

Na našoj obali postoji niz tvrtki koje iznajmljuju FlyBoard i za oko petstotinjak kuna nude 20-minutno isprobavanje, uz prethodnu obuku. Na portalima grupne kupovine moguće se pretplatiti za FlyBoard za dvjestotinjak kuna

zdrilca7-290713 883325S0

Vozač ili upravljač flyboarda je zaštićen kacigom i pojasom i u svakom trenu ako se primijeti kakva opasnost vozač jet skia uvijek može isključiti pogon. Isto tako važno je napomenuti da je flyboard daska buoyant što znači plovan tj. ponaša se kao bova, što također omogućuje vozaču da se odmori između vožnji.

Za sad postoje dvije vrste flyboarda koje nude američki proizvođači: Flyboard Standard Kit i Flyboard Pro Rider Kit. Što se tiče izvode akrobacija ne treba biti fizički spreman kao što dosta ljudi smatra nakon gledanja razno raznih vratolomija, no balans i koordinacija su najbitniji zajedno s dobrim instrukcijama i naravno da se instrukcije poštuju. Svi koji su imali prilike probativoziti flyboard kažu da ne treba puno vremena da se uhodaš no da je poštivanje pravila i instrukcije najbitnije. Također postoji limit što se tiče težine čovjeka koju flyboard može podnijeti i naravno morate biti punoljetni. foto: Damjan Tadić / CROPIX, geek.hr

Leave a Reply