U sklopu Splitskog ljeta održana “Aida”

Aida” je opera talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija, ima četiri čina i jedna je od najpoznatijih svjetskih opera

100022

Splitska je publika u subotu navečer velikim pljeskom nagradila proslavljenu grčku sopranisticu Dimitru Theodossiu koja je tumačila glavni lik u Verdijevoj operi “Aida”, održanoj na Peristilu u sklopu 61. Splitskog ljeta

Dimitra Theodossiu pjevačica je koja u svojoj karijeri ima niz velikih uloga na najpoznatijim svjetskim pozornicama, posebice u Italiji. Surađivala je s najpoznatijim dirigentima, kao što su Riccardo Muti, Claudio Abbado, Marcello Viotti, Valerij Gergiev, Riccardo Chailly, Michele Mariotti.

U subotu je prvi put nastupala u Splitu i bila oduševljena viđenim. Kazala je da je se jako dojmio grad, kao i splitska publika te pozitivna atmosfera koja se mogla osjetiti na carskom trgu tijekom izvođenja arije. Podsjetila je da je upravo “Aida” opera koju najviše voli pjevati.

U postavljanju “Aide” na scenu sudjelovali su talijanski maestro Gianluca Martinenghi, režiser Dražen Siriščević, scenograf Slaven Raos, kostimograf Juraj Zigman, te koreograf Dinko Bogdanić.

Amonasro je bio bugarski bariton Ventseslav Anastasov, koji je nastupio i u operi “Samson i Dalila”, dok se u ulozi egipatskoga kralja pojavio Ivica Šarić. Sofia Janelidze je tumačila ulogu Amneris, dok su ostali protagonisti članovi Splitske opere bili tenor Mikheil Sheshaberidze u ulozi Radamesa, nacionalni prvak opere bas Ivica Čikeš kao Ramfis, tenor Vinko Maroević u roli egipatskog glasnika i sopranistica Antonija Teskera kao egipatska svećenica.

Prošle je godine Splitsko ljeto otvorila upravo “Aida” i to nakon dugo vremena izbivanja s te scene. “Aida” je opera talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija, ima četiri čina i jedna je od najpoznatijih svjetskih opera. Sačinjava je osam likova i zbor, a sve se događa u egipatskim gradovima Memfisu i Tebi u vrijeme vladavine Ramzesa III.

“Aida” je u Splitu ponovno na repertoaru u ponedjeljak.