Skip to content

Svetkovina sv. Jakova proslavljena u Šibeniku

Svečano misno slavlje predvodio je apostolski nuncij koji je ukazao na nužnost Isusovih kriterija ljubavi i služenja – vjernike Šibenske biskupije potaknuo je na molitvu i življenje nove evangelizacije

34576

Šibenik – Svetkovina svetog Jakova u gradu Šibeniku, u subotu 25. srpnja svečano je proslavljena u katedrali Svetog Jakova. Središnje misno slavlje u koncelebraciji s dvadesetak svećenika i šibenskim biskupom Antom Ivasom predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Alessandro D’Errico. Na misi je bio i veleposlanik Republike Hrvatske u Vatikanu Filip Vučak.

Slavlje je započelo pozdravnim riječima biskupa Ivasa. Istaknuo je kako je katedrala Svetog Jakova vjernike Šibenika vjekovima učila i podsjećala da su Crkva katolička i apostolska. Potom je ukazao kako je cijela povijest Crkve u hrvatskom narodu životno vezana uz vjeru apostola, uz Petra, Petrovu stolicu i njegove nasljednike. Zahvaljujemo danas Bogu za tu milost. Mnogi su nas na razne načine nastojali pomrsiti i natjerati da raskinemo veze s Petrom. Spominjemo se sa zahvalnošću svih onih koji su to trudili spriječiti, a na poseban način blaženog Alojzija Stepinca, mučenika koji je zbog vjernosti Svetoj Stolici lažno optužen, zatvoren i na kraju skončan. Povrijeđeni smo što opet ima otvorenih pokušaja da se njegov lik ocrni, a djelo obezvrijedi, kazao je biskup Ivas. Katedrala svetog Jakova simbol je naše vjekovne vjernosti Bogu. Ostali smo vjerni u vremenu osmanlija, u vremenima bezbožnih totalitarnih ideologija. Odoljeli smo zahvaljujući čvrstoj veri Crkve i naroda, poručio je šibenski biskup u pozdravnom govoru.

Riječi pozdrava uputio je i nuncij Alessandro D’Errico. Ukazao je kako je svetkovina svetog Jakova važan dan za Crkvu Božju u Šibeniku i šibenskoj biskupiji, koja je izabrala sv. Jakova kao zaštitnika katedrale. Zato sam drage volje primio poziv vašeg biskupa. Ante Ivasa. Zajedno s njim, u ovoj misi povjeravam svetom Jakovu biskupijske projekte, programe i nade i molim da njegov zagovor izmoli za svakoga od vas obilje blagoslova i milosti. Zahvalan sam mons. Ivasu ne samo za poziv da predsjedam ovoj euharistiji, nego i za riječi dobrodošlice koje mi je uputio i za bratsku srdačnost kojom me je prihvatio. Pozdravljam bratski svećenike, redovnike i redovnice, pastoralne djelatnike, i osobito župnika ove povjesne crkve – katedrale, don Krešimira Matešu. Čast mi je donijeti svima poseban blagoslov Svetoga Oca Franje, koji ću s radošću podijeliti na kraju mise, poručio je nuncij.

U homiliji nuncij D’Errico, kroz prizore iz Evanđelja svetkovine svetog Jakova u kojima majka apostola Jakova i Ivana moli Isusa za prva mjesta svojih sinova, vjernicima je progovorio o obavezi kršćanskog svjedočenja i služenja na putu nove evangelizacije u Crkvi u Hrvata. Ukazao je na nužnost Isusovih kriterija ljubavi i služenja. Pritom je upozorio kako se kriteriji moći i interesa beskrupulozno pretpostavljaju kriterijima zajedničkog dobra i zajednica, unatoč teškim izazovima s kojima se danas naša društva – pomalo posvuda u svijetu – suočavaju. Kršćanska zajednica koju Isus želi ne može se nadahnjivati na ovosvjetksim kriterijima, nego na drugim kriterijima, koji su upravo njima suprotni. Isus kaže ovdje i na puno mjesta u Evanđelju, da u kršćanskim zajednicama (ili onim kršćanskog nadahnuća) treba tražiti ne moć i vlastitu korist, nego dobro drugih. Treba gledati druge kao osobe, u njihovom dostojanstvu djece Božje. Treba poštivati druge i željeti dobro drugih, na isti način kako se ponaša prema nama Otac nebeski, koji je Ljubav. A to znači, treba se ponašati prema drugima po kriterijima ljubavi i služenja, a ne moći, vlasti i iskorištavanja. Zato On kaže ovdje. “Tko od vas želi postati velik, neka vam bude sluga; tko od vas želi biti prvi, neka vam bude rob”, poručio je nuncij D’Errico.

Vjernicima je kazao kako u nauku pape Franje mogu pronaći model življenja Isusovih kriterija ljubavi i služenja. Istaknuo je kako Isusovo služenje je služenje bez interesa i upravo otvoreno svima; a to znači da je bez predrasuda, i unaprijed stvorenih mišljenja, bez kivnje zbog eventualnih podnesenih nepravdi. To je dinamično služenje: u smislu da se ne zadovoljava prihvaćanjem svih onih koji dolaze k Njemu, nego se probija sve do toga da uzima inicijativu i ide ususret drugima …. također i neprijateljima, također i onima koji su daleko, izgubljenim ovcama, i na osobit način siromašnima u materijalnom i duhovnom smislu. To je služenje puno radosti, u sigurosti da je to projekt Božji za čovjeka i svijet, i samo s djelotvornom ljubavlju i sa služenjem bez zapreka i granica može cirkulirati u nama isti život Božji koji je Ljubav, naglasio je nuncij Alessandro D’Errico.

Kazao je kako je Isusov model služenja jako suvremen za nas i za naše zajednice, također u Hrvatskoj. Isus traži da živimo više i bolje u našem osobnom životu i u našim zajednicama Njegov model radosnog služenja i bezinteresne ljubavi. Iznad svega Isus traži da živimo Njegov model ne samo u Crkvi, nego i u odnosima koje imamo s onima koji se ne izjašnjavaju kao kršćani, i osobito u brižljivosti koju moramo imati za one najsiromašnije osobe u društvu. Drugim riječima, Isus traži da imamo istu otvorenost, bez predrasuda i bez straha; isti dinamizam, s inicijativama koje nas guraju ponizno učiniti prvi korak prema drugima; istu radost, kao karakterističan znak Radosne vijesti – Evanđelja, što nam je dužnost navješćivati i svjedočiti, istaknuo je nuncij D’Errico, koji je homiliju zaključio citirajući apostolsku pobudnicu Evangelii Gaudium pape Franje.

Prije Papinog blagoslova kojeg je nuncij Alessandro D’Errico podijelio vjernicima, biskup Ivas nunciju je darovao dva simbolična dara: šibensku kapu i bocu travarice u kojoj se nalazi staklena šibenska katedrala. Nuncij je pritom se zahvalio biskupu i vjernicima te im je uputio riječi poticaja. Papa kaže kako nije dobro napraviti stvari u žurbi. Važno je da se stvari odvijaju dobro. To znači da vam moramo naći biskupa koji će nastaviti pastoralni stil vašeg biskupa Ante Ivasa, da nastavi sa blizinom ljudima. „Miris na ovce” koji ga je razlikovao od drugih tijekom njegove pastoralne službe, trebao bi krasiti i vašeg novog biskupa, kazao je nuncij D’Errico koji je ukazao da novog biskupa u Šibeniku vjernici mogu očekivati tek u doglednom vremenu. U imenovanju novih biskupa ići ćemo redom kako su dosadašnji biskupi podnosili odreknuća od službe. Najprije očekujemo da će se imenovati vojni ordinarij, potom gospićko senjski biskup, a tek onda šibenski.

Svećenike je pozvao na molitvu da se izbor novih biskupa dogodi prema Isusovoj želji i prema smjernicama Svetoga Oca. Nastavit ćemo moliti za vašu suradnju glede nekih dimenzija koje još studiramo. Na taj način bit ćemo slušatelji. Preko vaših želja želimo čuti vaše projekte i želje za dinamičnu budućnost Šibenske biskupije. Papa vas poziva da budete ujedinjeni sa vašim biskupom i da intenzivno živite put nove evangelizacije kako bi novi biskup bio dostojan nasljednik biskupa Ivasa, poručio je nuncij. IKA