Skip to content

DNK otkriva tajnu naseljavanja Amerika

Dvije različite genetske studije otkrile su iznenađujuće dokaze o genetskoj vezi izvornog stanovništva obiju Amerika i Oceanije, objavio je BBC

TS-Was8929477

Studije su objavljene u znanstvenim časopisima Science i Nature, a pokazuju veliku sličnost DNK nekih urođenika u Amazoni te stanovnika Australije i Melanezije.

Tim prof. Rasmusa Nielsena sa sveučilišta Berkley otkrio je tragove “australo-melanezijskog” podrijetla u određenim populacijama, uključujući onu na Aleutskom otočju te kod pripadnika plemena Surui u amazonskoj prašumi.

Voditelj drugog istraživanja prof. David Reich s medicinskog fakulteta na Harvardu kaže “kako su obje studije pokazale da su postojale višestruke migracije u Amerike”.

Prema Reichu, otkriće oceanijskih korijena američkih urođenika pokazuje da su Amerike naselile različite skupine ljudi. On vjeruje da je najvjerojatnije objašnjenje ono po kojem je postojala odvojena migracija iz Australije, vjerojatno prije oko 15.000 godina. Ta je skupina bila raštrkana po Sjevernoj Americi da bi je na kraju istisnule skupine američkih urođenika. Hina