Na Pelješcu više nema otvorene vatre

požar na Pelješcu

Na Pelješcu više nema otvorene vatre, samo dima na pojedinim požarištima koja vatrogasci drže pod kontrolom, doznaje se u Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije, u kojemu očekuju da će trebati još dan do dva da se u cijelosti saniraju i preostala zadimljena područja.

Vatrogasci i dalje gase područja koja se dime, dva kanadera su spremna za intervenciju, no nema potrebe jer nema vjetra, rekao je Hini u subotu oko 12,30 sati glasnogovornik Stožera Goran Cvjetinović.

Situacija će biti sve bolja i bolja ako se ne dogodi nešto izvanredno, istaknuo je Cvjetinović.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić najvjerojatnije će u ponedjeljak proglasiti stanje elementarne nepogode za općine Orebić, Janjina i Ston na Pelješcu, te općinu Smokvica na Korčuli, nakon što načelnici općina, pogođenih požarom, podnesu izvješća.

Od ponedjeljka je na Pelješcu izgorjelo više od 3500 hektara površine, a na terenu je i dalje više od 300 vatrogasaca.

Požar kod mjesta Smokvice na Korčuli vatrogasci su nakon tjedan dana borbe s vatrom u petak stavili pod nadzor, jake vatrogasne snage koje su pristigle u pomoć povučene su, a požarište saniraju lokalni vatrogasci. Opožareno je oko 850 ha borove šume, makije i niskog raslinja, kaže se u izvješću Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Požar kod Plomina ugašen, kod Kršana i Kožljaka pod kontrolom

Požar na području Plominske gore koji je progutao više od 600 hektara bjelogorične šume, trave i niskog raslinja jutros je najprije lokaliziran a potom i ugašen, a pod kontrolu je stavljen požar na području između Kršana i Kožljaka koji se jučer ponovno rasplamsao, rekao je Hini županijski vatrogasni zapovjednnik Dino Kozlevac.

Požar između Kršana i Kožljaka još nije ugašen, ali vatrogasci drže vatru i cijelu situaciju pod kontrolom, rekao je Kozlevac. Gasi ga sedamdesetak vatrogasaca iz cijele Istre s trideset vozila, a jutros su na mjesto požara stigla i tri kanadera.

“Struja je za područje Kršana isključena, a prometnice koje su jučer bile zatvorene za promet ponovno su otvorene,” rekao je vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

U tom požaru do sada je izgorjelo više od 60 hektara bjelogorične šume i niskog raslinja. Hina