Skip to content

Nema potrebe za tuđom pomoći

Ministar i načelnik Glavnog stožera posjetili zračne snage u Zemuniku

pelj poz  3

Ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Drago Lovrić posjetili su danas, 24. srpnja, zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a u vojarni Zemunik

Načelnik stožera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a) brigadni general Miroslav Kovač, zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Karol Lučan i zapovjednik Protupožarne eskadrile bojnik Davor Turković izvijestili su ministra Kotromanovića i generala Lovrića o aktivnostima zračnih snaga Protupožarne eskadrile u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

Ministar Kotromanović zahvalio je pilotima na velikom angažmanu u gašenju požara diljem Hrvatske.

„Imamo jake zračne snage, budite i dalje ustrajni, jer nažalost ne znamo koliko će još biti požarišta, sezona je duga i Ministarstvo obrane i Oružane snage znat će se na kraju sezone zahvaliti za sve što ste učinili u obrani i sigurnosti, kada je riječ o protupožarnim aktivnostima”. Ministar je ovim putem prenio i zahvalu brojnih građana koji su slali poruke kako su ponosni na letačke posade jer su im obranili ne samo domove, nego i brojne maslinike i vinograde.

„Ljudi su vam zahvalni i ponosni smo na vas, tu su i naše kopnene snage i vojska će uvijek biti spremna i raspoloživa bez obzira na druge zadaće koje imamo”, istaknuo je Kotromanović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li RH zatražiti pomoć drugih zemalja ministar Kotromanović je kazao kako u ovom trenutku za to nema potrebe. „Pratimo situaciju, donosimo procjene. Zahvaljujemo svima koji su ponudili pomoć”. Istaknuo je kako imamo jake i sposobne začne snage koje su pružale međunarodnu pomoć i u drugim zemljama.

General Lovrić također je zahvalio svim pilotima, tehničarima, letačima i zrakoplovnim tehničarima na svemu što čine, ne samo proteklih tjedana, nego i svih godina u gašenju požara. „Hvala vam u ime Oružanih snaga RH za izdržljivost i nadljudske napore u gašenju požara na Jadranu koji su velikih razmjera. No, uspjeli ste sačuvati ljudske živote, materijalna dobra i područja na kojima ste bili angažirani”, naglasio je Lovrić.

Dodao je kako se cijeli sustav zaštite može još doraditi, ali je najvažnija prevencija čime se podiže sveukupna sposobnost svih sastavnica uključenih u PP zaštiti. „Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je malo, efikasno i zaposleno. Pored humanih misija gašenja požara, traganja i spašavanja i hitnih medicinskih letova, provodi i 24-satni nadzor i zaštitu zračnog prostora, školuje hrvatske i pilote iz Omana, te sudjeluje u međunarodnim mirovnim misijama”, rekao je Lovrić.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile rekao je kako su trenutno aktivna tri požara koja će se do kraja dana nastojati staviti pod nadzor. „Činimo apsolutno sve kako bi što efikasnije ugasili požare. U ovom trenutku pojavila su se dva velika požara u isto vrijeme, no djelovali smo sa svim raspoloživim snagama od jutra do mraka i zbog toga postojimo”, poručio je Turković i objasnio kako ovogodišnja sezona spada u one prosječne i po broju požara i po naletima koje su ostvarili na požarištima. „Letimo i po osam sati, imamo dovoljno tehnike za čije održavanje i ispravnost velike zasluge pripadaju zrakoplovnim tehničarima. Iskusni smo i spremni odgovoriti na sve zadaće pred nama”, zaključio je Turković.

U ovom trenutku na terenu je 100 pripadnika HKoV-a OS RH i zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a s tri Canadaira CL-415, dva Air Tractora AT-802 i jednim helikopterom Mi-8 MTV.

Od početka ovogodišnje Protupožarne sezone zračne snage su sveukupno provele 531 sat u akcijama gašenja požara, odnosno punih 22 dana u zraku, pri čemu su izbacile oko 22 000 tona vode. dubrovacki.hr