Slavonci u strahu od propasti uroda

0-1437471004

Kako piše Glas Slavonije, zbog ekstremnih temperatura u Slavoniji ovih dana, slavonski ratari boje se da ujesen neće imati što skidati i brati s njiva, a stočari što dati stoci

0-1437471004

– Nema čak ni rose! Posljednja kiša pala je ovdje 9. srpnja, i to neznatnih približno sedam litara. U cijelom lipnju palo je samo 20-ak litara oborina – potvrđuje sušu na terenu kroz vremensku statistiku voditeljica đakovačke Mjerne stanice Slavica Petrošanec.

Usjevi su gadno stradali. Neće biti kukuruza, spaljen je. Stradat će ga 80 do 100 posto. Biljka je zaostala, doživjela je temperaturni šok. Neće biti ni soje. Ova vrućina jedino paše suncokretu – kaže Zoran Markić iz Đurđanaca, čija obitelj nadaleko slovi za najveće poljoprivrednike. Strahuje da neće biti stočne hrane, silaže.

Markići na dvije lokacije u svome selu, te u Klakaru, s teladi, imaju oko 900 grla stoke. Zoran kaže – i ona je loše na ovoj vrućini.

– Naša stoka dnevno treba najmanje 100.000 litara vode. Rješavamo je iz bunara i cisternama. Samo za ujutro treba nam 25.000 litara i to ‘pukne’ za sat vremena, a životinji ‘friška’ voda treba cijeli dan… Kiša nam treba pod hitno! Autor: Z.S./Glas Slavonije