Održan koncert ansambla L’Arpeggiata na Osorskim glazbenim večerima

OGV 21.7.2015. 1 Ansambl LArpeggiata

OGV 21.7.2015. 1 Ansambl LArpeggiata

Mediteranom danas plove luksuzni cruiseri i skupocijene jahte, no nijedan brod ne bi mogao pružiti doživljaj Sredozemlja kakav je sinoć publici 40. Osorskih glazbenih večeri priuštio ansambl L’Arpeggiata

Čudesno imaginarno putovanje Italijom, Hrvatskom, Grčkom, Turskom, Španjolskom i Portugalom nema veze s površnim turističkim razgledavanjem. Riječ je o pravom usisavanju u vrtlog emocija i slika koje se pamte cijeli život.

OGV 21.7.2015. 2 Ansambl LArpeggiata

Iskustvo živog nastupa L’Arpeggiate bliže je gledanju filma nego slušanju koncerta. Daleki svijetovi iščezlih vremena, ljudi i priče koji su ih nastanjivali neopisivo su živi, stvarni i opipljivi. Glazba koja posreduje tu fikciju i sama je fikcija. U obliku u kojem je izvodi L’Arpeggiata nije zapravo nikad postojala. Autorske instrumentalne skladbe iz prve polovine 17. stoljeća, jednako kao i anonimna tradicijska glazba koja je s njom usporedo živjela, glazbenicima ovog jedinstvenog ansambla pod umjetničkim vodstvom Christine Pluhar samo je polazište i poticaj za osebujno skladanje u hodu, improvizaciju koja poštuje ukus i pravila baroknog stila, no samo joj fantazija glazbenika granica. A, granica se ne naslućuje. Šest instrumentalista mogu izvesti apsolutno sve što zamisle, a spretnost, suptilnost, perfekcija i virtuoznost kojom to rade dira najtanje žice emocionalnog bića ili doslovce baca u trans. Korentist Doron Sherwin kao utjelovljenje baroknog Milesa Davisa, iscjeljiteljski perfomer na udaraljkama Sergej Sapričev i profinjena violinistica Veronika Skuplik uz moćni continuo s Christinom Pluhar na teorbi, Harom Kitamiko na čembalu i Marcellom Vitaleom na baroknoj gitari stvorili su instrumetalno ruho u kakvoj odabrane tradicijske napjeve nikad prije nitko nije čuo. U to se savršeno uklopio nestvarni alt Vincenza Capezzuta, koji je svoju nekada uspješnu baletnu karijeru iskoristio za plesne korake u ritmu tarantelle kojima je začinio pjevačku intepretaciju na osorskoj pozornici poput kakvog zaigranog i zavodljivog Pana.

OGV 21.7.2015. 3 Ansambl LArpeggiata

Sinoćnji concert ansambla L’arpeggiata snimljen je za radio i televiziju pa će ga se moći čuti i vidjeti u programima HRT-a. No, pravi užitak i ljepotu nadzemaljskog muziciranja u punini doživljaja iskusili su i odnijeli sa sobom samo posjetitelji u osorskoj crkvi. Ono što je L’Arpeggiata odnijela sa sobom iz Hrvatske je napjev s Kvarnera Naranča koji je Christina Pluhar na nagovor organizatora Osorskih glazbenih večeri uvrstila u sinoćnji concert i koji će se ubuduće naći na svim pozornicama na kojima ansambl bude izvodio program naslovljen Mediterraneo.

OGV 21.7.2015. 4 Ansambl LArpeggiata

Ništa slično nastupu L’Arpeggiate ne nudi se do kraja ovogodišnjih Osorskih glazbenih večeri, no preostalih 12 pomno promišljenih festivalskih programa plijene drugim, jednako privlačnim adutima. U četvrtak 23. srpnja u 21. sat na rasporedu je recital Leona Košavića, mladog baritona beskrajno lijepg glasa i beskrajno velikog glazbenog talenta kojeg, sudeći po uspješnom početku, očekuje blistava karijera na najvećim opernim pozornicama svijeta. Na program su solo pjesme Livadića, Zajca, Papandopula, Schuberta i Rahmanjiva te operne arije Mozarta, Verdija i Donizettija.