Skip to content

Održano IV. pjesničko sijelo u čast don Jurja Gospodnetića

Na Vidikovcu u Koritima kod Bosanskog Grahova

1 Sudionici i publika Pjesničkoga sijela s mons dr  Franjom Komaricom
Sudionici i publika Pjesničkoga sijela s mons. dr. Franjom Komaricom, biskupom banjalučkim, pred zavjetnom kapelom Korita

Od četvrtka 16. do nedjelje 19. srpnja 2015. godine u Bosanskom Grahovu održana je tradicionalna manifestacija “Dani svetog Ilije proroka 2015.”, a u organizaciji Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine “Don Juraj Gospodnetić” Bosansko Grahovo, Udruge za očuvanje povijesne i kulturne baštine Hrvata Bosanskog Grahova “Dinara – Ponare” Zagreb i Župe svetog Ilije proroka Bosansko Grahovo

U četvrtak 16. srpnja na relaciji Bosansko Grahovo – Tičevo održana je biciklijada, planinarilo se od Tičeva na Šator, dok se natjecanje u plivanju održalo u Šatorskom jezeru. Istog dana u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Obljaju započela je trodnevnica Sveta misa, koja je nastavljena u petak 17. srpnja kada se u programu našao i XIV. pozivni malonogometni turnir “Sveti Ilija”.

1 Zavjetna kapela Korita - Sveta misa
Zavjetna kapela Korita – Sveta misa

Program u subotu 18. srpnja započeo je trodnevnicom Svete mise koju je u zavjetnoj kapeli Korita predvodio mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjalučki. Potom je na ostatcima obiteljske kuće Vulić u Koritima otkrivena spomen ploča za pok. Mandu i Matu Vulić, koje su kao posljednje stanovnike ovog mjesta tijekom Domovinskog rata ubili pripadnici četničkih postrojbi.

2 Otkrivanje spomen ploče na obiteljskoj kući  Vulić
Otkrivanje spomen ploče na obiteljskoj kući Vulić

Inače, rimokatolička župa Bosansko Grahovo nestala je 27. srpnja 1941. godine, kada je u potpunosti zatrta četničkim pokoljem kojega je predvodio Branko Bogunović. Uz 62 ubijena Hrvata, grahovski župnik Juraj Gospodnetić je okrutno mučen nabijanjem na ražanj, da bi potom bio živ pečen pred očima svoje majke. Prije četiri godine u njegovu čast pokrenuto je u Pjesničko sijelo Koritima, koje okuplja hrvatske pjesnike transcendentalnoga nadahnuća, dok je ove godine Sveta Stolica pokrenula proces beatifikacije za proglašenje blaženim don Jurja Gospodnetića.

3 Pjesnici s biskupom
Pjesnici s biskupom čije je geslo – Gospodine, Tvoja snaga, moja pjesma

Tako je IV. pjesničko sijelo u čast don Jurja Gospodnetića održano u subotu u večernjim satima na Vidikovcu u Koritima kod Bosanskog Grahova. Pjesničku večer posvećenu don Juraju Gospodnetiću otvorio je predsjednika Općinskog odbora HDZ BiH Bosanskog Grahova gosp. Krešimir Sarić, a pjesničko druženje vodio je gosp. Tomislav Sarić, obljajski predsjednik Udruge za očuvanje povijesne i kulturne baštine Hrvata Bosanskog Grahova „Dinara–Ponare” Zagreb. Pred mnogobrojnom publikom, koja ovamo na ovaj dan dolazi iz mnogih mjesta Bosne i Hercegovine, Hrvatske, kao i više europskih zemalja, na otvorenom nastupili su pjesnici: Tomislav Marijan Bilosnić (Zadar), Ante Nadomir Tadić Šutra i Fabijan Lovrić (Knin), Melani Strinić (Livno) i Branko Antunović ( Benkovac).

4 Bilosnić biskupu Komarici uručuje svoje zbirke  pjesama Ogledalo i Vrt
Bilosnić biskupu Komarici uručuje svoje zbirke pjesama Ogledalo i Vrt

U programu Pjesničkog sijela sudjelovao je i mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjalučki , kao i misionarka časna sestra Svjetlana Rezo, te župnik Davor Klečko. Na Vidikovcu u Koritama predstavljena je knjiga “Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski”, banjalučkog biskupa mons. Franje Komarice i njemačkog novinara Winfrieda Gbureka, u kojoj biskup Komarica otvoreno govori o pozadini rata i otkriva šokantne informacije o planu istrebljenja Hrvata i katolika iz Bosne i Hercegovine.

U nedjelju 19. srpnja održana je središnja proslava patrona župe Bosansko Grahovo svečanim koncelebriranim slavljem, koje je u župnoj crkvi u Obljaju predvodio mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjalučki, poslije čega je slijedio prigodni kulturno-umjetnički program i objed za sve nazočne. U kulturno umjetničkom programu sudjelovali su: KUD “Tribanj” Bila-Livno, Društvo Hrvatska žena Kraljica Katarina Novi Travnik, KUF “Dinara” Kijevo, Tamburaški sastav Zlatne žice Zenica, te diplari Josip i Mijat Galiot.