Miroslav Prikratki, bljesak na varaždinskoj likovnoj sceni

Plikino dvorište

Umjetnost na području grada Varaždina ostvaruje se već više od dva tisućljeća, odnosno puno duže nego što se službeno smatra da Varaždin egzistira, i svakodnevno se nadograđuje, proširuje, javljaju se novi mladi umjetnici, nosioci novih ideja

Plikino dvorište

Ovog trenutka nad varaždinskim umjetničkim nebom zabljesnuo je u stvaranju i prezentiranju novih radova jedan autsajder koji je godinama djelovao samozatajno, modelirajući radove za vlastitu kolekciju. Radi se o gospodinu Miroslavu Prikratkom

Vođen iskonskim pozivom da stvori novo djelo, reciklira materijal koji najbolje poznaje, a to su željezo i drvo i od njih stvara instalacije, skulpture i velike panoe.

Miroslav Prikratki je poznati je i cijenjeni Varaždinac. Svi ga poznaju kao poduzetnika i poslovnog čovjeka, a u posljednje vrijeme iznenadio je, ne samo svoje prijatelje već i stručnu kritiku, svojim likovno-umjetničkim ostvarenjima, dokazujući da se u svijetu umjetnosti može još uvijek pojaviti nešto ne samo inovativno već i izuzetno kvalitetno.

Zubosti-MP

Dokaz kvalitete njegovih djela je i nedavna izložba „Kvartet” na kojoj je Prikratki izlagao uz djela svjetskih velikana. Svoje skulpture izložio je uz djela velikog Pabla Picassa, uz slike poznate restauratorice Viktorije Rabžajeve iz Republike Burjatije te uz radove vrsnog slikara nadrealizma, Franje Klopotana iz Presečnog. Kako akademska slikarica i restauratorica Viktorija Rabžajeva iz Ulan-Udea, uskoro dolazi u Hrvatsku, ovaj put povodom sudjelovanja na likovnoj koloniji na Ravnoj gori u Hrvatskom zagorju 24. srpnja 2015., izrazila je želju osobno se upoznati s autorom s kojim je zajedno izlagala i razgledati njegova djela.

prikratki photocopyright by GODAR

Također, potvrda vrijednosti njegovih radova je i više nego uspjela prezentacija kolekcije Prikratki, u organizaciji Turističkog ureda grada Varaždina, pod nazivom”Varaždinska dvorišta”. Bila je to cjelodnevna manifestacija organizirana 4. srpnja 2015. gdje je uz ostalih devet najzanimljivijih i najkvalitetnijih programa grada Varaždina predstavljeno i Prikratkovo dvorište pod nazivom „Plikino dvorište”.

Sklop-MP

Umjetnik Miroslav Prikratki, službeno će otvoriti vrata svog izložbenog prostora i predstaviti svoja djela varaždinskoj i široj javnosti na Špancir festu 2015., od kojeg nas dijeli još samo mjeec dana, pa u očekivanju tog događanja, uživajmo u ovih nekoliko djela iz njegove kolekcije.

Plikino dvorište-ulaz