Koordinacijski odbor Kutina-grad prijatelj djece i ove godine organizira ljetne radionice za djecu pod nazivom LJETNA RAZBIBRIGA U PARKU

1 lj ra 2015

Radionice su dio programa Kutinskog ljeta 2015., a održavaju se već petu godinu u suradnji s ustanovama i udrugama Grada Kutine kroz zanimljive i edukativne sadržaje s ciljem osmišljenog i organiziranog provođenja slobodnog vremena djece. Radionice se održavaju utorkom i četvrtkom od 23.lipnja do 24.srpnja 2015. godine u vremenu od 18,30-20,30 sati.

U sklopu Ljetne razbibrige u suradnji s Muzejom Moslavine, djeca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta uz podršku roditelja i starijih okušat će se u izradi i ukrašavanju cvijetića, vijenaca, okvira za slike od kolor papira, recikliranih posudica za jaja, stiropora i drugih materijala.
Prva radionica održat će se 14. 7. 2015. od 18,30, dok će druga radionica biti 21. 7. također od 18,30 u Hoholačevom parku, ali će se izrađivati predmeti od zukve (sitine, sita ili sitaka), močvarne biljke koja raste uz stajaće ili protočne vode, a bit će to razni stolčeki, kape, košarice i stolovi.

Nešto iz prošlosti zukve, sitine, sitaka, sita

Močvarna biljka, zukva, sit(a), sitak, sitina, (lat. Heleocharis palustris), je višegodišnja zeljasta biljka srodna travama, sa dugim rizomom, visoka do 60 cm. Stabljike su zelene, na vrhu nose cvijetove skupljene u klasice, do 2 cm. Odgovaraju joj vlažna mjesta. Pogodna je za sadnju pored vodenih površina (močvara, potoka, kanala..). Zbog čestih košnji trave i prekopavanja livada i močvara, teško ju danas nalazimo zdravu i visoku.

U vrijeme velikih Hrvatskih zadruga, kada su na ispaše, na velike zajedničke livade, tj. na gmanja ili gemajde odlazili momci i djevojke čuvati blago (stoku), zabavali su se izradom predmeta od te močvarne trave. Najčešće su to bili stolci, stolice, košarice i kape.
Njihov vijek trajanja je bio dok su osobe bile na paši, a danas služe za scenske prikaze pojedinih običaja.

2 ljet raz34 ljt raz567

Organizator: Kordinacijski odbor Kutina, grad prijatelj djece, u suradnji s Muzejom Moslavine Kutina
Vrijeme: 14. (utorak) i 21. (utorak) srpnja 2015. od 18,30
Mjesto: Hoholačev park kestenova, Kutina
Tema: izrada vjenčića, kruna, okvira za slike
Tema (druge radionice): izrada predmeta od zukve
Voditeljica radionica: Slavica Moslavac

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.