Hrvatska Vlada proglašena šestom najneučinkovitijom na svijetu

Svjetski gospodarski forum (The World Economic Forum) objavio je popis zemalja s najučinkovitijim i najneučinkovitijim vladama u svijetu (popis se odnosi na 2014. godinu). Hrvatska je završila šesta na popisu najmanje učinkovitih vlada, prenosi HRT

vlada-milanovic-pusic

Učinkovitost vlada ima značajan utjecaj na konkurentnost pojedine zemlje i njezin gospodarski rast, objašnjavaju u izvješću. Pretjerana birokracija i regulacija, manjak transparentnosti i neodgovarajući pravni okvir predstavljaju dodatni trošak na gospodarstvo i njegov rast.

Godišnje izvješće o globalnoj konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma ocjenjuje učinkovitost 144 svjetskih vlada, uključujući i elemente poput rasipnosti u državnoj potrošnji, tereta regulacije i transparentnosti politike.

Hrvatska je završila na šestom mjestu na popisu najneučinkovitijih vlada u svijetu. Iznad nje su Venezuela, Italija, Argentina, Libanon i Libija. Srbija je zauzela deseto mjesto na istoj ljestvici.

Prema globalnom izvješću o konkurentnosti za 2014. Hrvatska se, među 144 zemlje, nalazi na 77. mjestu, ispred Gvatemale, a iza Ukrajine. HRT