Presuda: Zagreb Pride povrijedio dostojanstvo, čast i ugled novinarke

Udruga Zagreb Pride Karolini Vidović Krišto mora isplatiti 30.000,00 kuna, plus zatezne kamate i odvjetničke troškove zbog teksta zato što ju je proglasio Homofobom 2013. godine objavljenog na njihovim web stranicama. Odlučio je to Županijski sud u Osijeku potvrdivši time presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu

Karolina-Vidovic-KristoPrema presudi, Zagreb Pride je povrijedio dostojanstvo, čast i ugled Karoline Vidović Krišto.

U presudi stoji kako je “Zagreb Pride povrijedio dostojanstvo, čast i ugled Karoline Vidović Krišto”, zbog teksta: “Ova bivša urednica emisije „Slika Hrvatske“ na HRT-u uključila se u histeričnu antihomoseksualnu kampanju tako što je u eter nacionalne TV kuće pustila propagandni prilog ‘Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?’. Pokazalo se da se zaista radi o propagandnoj i neobjektivnoj emisiji koja nema veze s novinarstvom već se zloupotrebljava za radikalni aktivizam. Naravno, dijelovi tog priloga su sadržavali snimke filma za koje HTV nije imao osigurana autorska prava. A znate kako već ide – tko krade, taj, valjda, i laže.”

Karolina Vidović Krišto tužila je Zagreb Pride zbog navedenog komentara. Zagreb Pride je iz ovaj komentar Vidović Krišto uvrstio na listu homofoba godine. Tada su se uz Vidović Krišto među pet kandidata našli i pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić, profesor sa zadarskog sveučilišta Ivan Poljaković, teolog Adalbert Rebić i kardinal Josip Bozanić

Presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu možete pročitati ovdje: presuda – opinski gradjanski sud u Zagrebu

Kratka kronologija 

Karolina Vidović Krišto bivša je novinarka HRT-a koja je široj javnosti postala poznata kada je na javnoj televiziji upozorila na povezanost Zdravstvenog odgoja s Alfredom Kinseyem. Ona je tada kao urednica ukinute emisije za dijasporu “Slika Hrvatske” suspendirana zbog emisije pod naslovom “Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?”. Na HRT-u su tada tvrdili da je sporna emisija obrađena ispod profesionalnog standarda, jednostrano, aktivistički, a ne novinarski.

5. siječnja glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman dao je Karolini Vidović Krišto izvanredni otkaz ugovora o radu. Obrazložio je to riječima kako ga je uvrijedila i omalovažila jer se u njenoj poruci uz ime glavnog ravnatelja veže bivša totalitarna SFRJ i njegovo rukovođenje tadašnjom TV Zagreb.

Otkaz je dobila bez obveze poštivanja potpisanog otkaznog roka, a Radmanova odluka je došla nakon što je Vidović Krišto 22. prosinca e-poštom na 82 adrese novinara i kreativnog osoblja HRT-a uputila poruku čiji je naslov glasio “u Novoj godini Etički kodeks, Opća pravila i Glavni ravnatelj koji poštuje ljudska prava i demokraciju”. U odluci o otkazu je stajalo da iako je osnovna svrha ove poruke trebala biti prijedlog izmjena i dopuna Etičkog kodeksa za novinare i kreativno osoblje HRT te prijedlog izmjena Općih pravila o radu i ponašanju, ista je iskorištena za uvredljive komentare na račun glavnog ravnatelja.

Neke činjenice o homofobiji

Homofobija (od grč. homós koja znači isti, jednako i phóbos koja znači strah) je termin kojim se želi označiti strah i/ili averziju prema osobama koje odabiru živjeti hoomoseksualnim životnim stilom.

Samu kovanicu – homofobija – kritziraju brojni stručnjaci, jer psihijatrija ne poznaje psihičku bolest sa takvim nazivom. Isto tako – kod osoba koje ne podržavaju homoseksualni stil života ili nisu skloni homoseksualcima – u načelu se ne primijećuje strah od homoseksualaca – što bi bio preduvjet da se govori o “fobiji”.

LGBT aktivisti pojam “homofobija” koriste za etiketiranje i diskreditiranje svojih neistomišljenika. Vodeća svjetska novinska agencija “Associated Press” je 2012. god. prestala koristiti termin “homofobija” u svojim tekstovima, uz objašnjenje da je riječ o političkoj etiketi namijenjenoj diskreditiranju neistomišljenika. narod.hr