Rumunjska promocija upravo objavljenog prijevoda knjige o iseljavanju iz Srednje Europe, objavljene 2008. u izdanju Muzeja grada Rijeke

korice knjige mericaMonografija Merika Ervina Dubrovića, o iseljavanju iz Srednje Europe u Ameriku prije Prvog svjetskog rata objavljena je ovih dana na rumunjskom u izdanju Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumunja iz Zrenjanina i predstavljena u Rešici u Rumunjskoj na Sveučilištu “Eftimie Murgu” u programu međunarodnog simpozija Banat – povijest i multikulturalnost.

Riječ je o prijevodu knjige objavljene 2008. na hrvatskom i engleskom jeziku u izdanju Muzeja grada Rijeke u sklopu iznimno uspješne istoimene izložbe Merika, iseljavanje iz Srednje Europe u Ameriku 1880.-1914., koja je osvojila nagradu Hrvatskog muzejskog društva te potom 2012. bila postavljena i u Muzeju imigracije na Ellis Islandu u New Yorku.

Za rumunjsko je izdanje knjiga pomno prilagođena te dopunjena poglavljem o emigraciji iz Banata i Transilvanije, te je izostavljeno rumunjskoj publici manje zanimljivo poglavlje o iseljavanju iz Hrvatskog primorja.

Merika je objavljena na inicijativu Coste Roşua, donedavnog direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumunja i jednog od pokretača simpozija o Banatu. Pogovor knjizi napisao je također Costa Rosu, koji na čelu svoga zavoda već više godina surađuje s Muzejom grada Rijeke. U pogovoru, objavljenom na rumunjskom, srpskom (na ćirilici) i hrvatskom, Rosu među ostalim kaže: “Imao sam prigodu diviti se izložbi otvorenoj u Rijeci u prosincu 2008 godine. … Tada sam upoznao Ervina Dubrovića s kojim otad lijepo surađujem – zajedno smo pokrenuli nekoliko projekata koje su realizirali Zavod za kulturu Vojvođanskih Rumuna i Muzej grada Rijeke. Ervin Dubrović autor je više monografija, biografija likovnih umjetnika i knjiga eseja, autor je i suautor brojnih istraživačkih projekata i važnih tematskih izložaba.” Dalje nastavlja: “Monografija Ervina Dubrovića Merika: Iseljavanje iz Banata i transilvanije i Iseljavanje iz Srednje Europe u Ameriku1880.-1914. spada u red željno očekivanih i dobrodošlih radova s ovom tematikom u Vojvodini”.

Na ovogodišnjem simpoziju o Banatu, na kojemu uz istraživače i znanstvenike iz Srbije i Rumunjske već više godina sudjeluju Riječani kao jedini predstavnici Hrvatske, uz Dubrovića koji je imao referat o talijanskim intelektualcim iz Istre, Rijeke i Trsta u dodiru s rumunjskom kulturom, sudjelovao je i Branko Kukurin iz Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s temom o Vlahima u povijesti i kulturi Kastavštine.

Rumunjsko izdanje Merike bit će predstavljeno još i u Rijeci, u Vojvodini i u Temišvaru.