Mitar Matić – Interpretacije koje nisu moguće i Deset knjiga sa cenzurom

6 preopsiran govor samo smeta

Otvorenje: subota, 11. srpnja 2015. u 21.00 sat, Galerija Knežev dvor, Trg Municipium Arba 2, Rab
Izložba ostaje otvorena do 10. kolovoza 2015.

U Galeriji Knežev dvor bit će postavljena izložba slika “Interpretacije koje nisu moguće” i “Deset knjiga sa cenzurom” riječkog akademskog slikara Mitra Matića.

Mitar Matić pripada onom dijelu mlađih hrvatskih umjetnika kojima je slikarstvo medij izražavanja, u stvaralačkom smislu izazov i dugoročno opredjeljenje.

U seriji Interpretacije nisu moguće iz 2010., što je ujedno i njihov lapidaran smisao, autor prati slike kratkim opisom kako bi izbjegao krive konotacije i denotacije, odnosnu pogrešnu i suvišnu interpretaciju. Zbog nepotrebnosti interpretacije i tumačenja, o konceptu razmišlja podjednako koliko i o slikanju, pripadajući nadiđenom rodu umjetnika, kako slikare posljednjih desetljeća stigmatizira dio umjetničkog i kulturnog establishmenta.

Naziv serije Deset knjiga sa cenzurom iz 2013. parafraza je Vitruvijevog djela Deset knjiga o arhitekturi koje je kao značajno uporište za teoriju arhitekture afirmirano tisućljeće i pol nakon svoga nastanka. Matić ga posuđuje simbolički, kao oznaku početka sistematizacije znanja i registra pravila u arhitekturi, dok su nazivi slika rečenice ili njihovi dijelovi doslovno preuzeti iz spomenutog djela. U samim slikama, u praksi, autor provodi analogiju s prostorima humanističkih i renesansnih traktatista koji su revitalizirali otada uzorni autoritet. Arhitektonski obrisi i gradski ambijenti našeg istočnojadranskog quattrocenta i cinquecenta po njemu do danas ostaju istinski urbani identiteti. Istodobno, noćne vedute primorskih i otočnih gradića s mačkama prizivaju pojam vitruvijevske scene, doimajući se kulisno poput kazališne scenografije i osvjetljenja.

Kustosica izložbe: Sabrina Žigo

Mitar Matić rođen je u Rijeci 1981. Nakon završene Srednje škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Rijeci, upisuje Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu, smjer slikarstvo. Diplomirao je 2005. u klasi profesora Gorkog Žuvele. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba. Izlagao je na osam samostalnih i desetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Na 32. Salonu mladih u Zagrebu 2014. osvaja prvu nagradu i rezidencijalni program u Cité Internationale des Arts u Parizu 2015. Živi i radi u Rijeci.