Dr Janjiček: Neka ministar Grčić napravi program za Grčku

Grčka danas i službeno ide u bankrot kao država. Novi program gospodarske preobrazbe jednostavno nema tko napisati. „Dobitna kombinacija” za Grčku bila je ostanak u novčarskoj euro uniji i bankrot istodobno

grcka-bankrot

Ostanak u novčarskoj euro uniji nakon bankrota jednostavno nije moguć i to je zacrtano u pravilima EU! Tsiparis je upravo očekivao ignoriranje tog pravila. Gospodarski program preobrazbe nije nitko napisao iz grčke vlade, jer jednostavno nije bilo nikoga tko bi to mogao napisati! Bila je to tek skupina šarlatana i ništa drugo!

Ne treba nitko u Hrvatskoj previše osuđivati ovakav sastav grčke vlade i ne sposobnost ministara! Zato, jer je i Hrvatskoj potreban program gospodarske preobrazbe i nije isto tako napisan od sadašnje vlade.

Zato što nema nikoga tko bi napisao taj program, uostalom mili li bilo tko kako bi ministar Vrdoljak ili ministar Grčić to mogli učiniti! Svi govore da je hrvatska gospodarska situacija MANJE LOŠA nego grčka, pa ipak NITKO ne može niti takav program napisati, dakle manje zahtjevan u sprovedbi gospodarske preobrazbe od grčkog programa. Sad tek samo zamislimo ministra Grčića kako je sastavio neki „grčki” program za Hrvatsku! Postao bi nakon toga „programa” popularniji od samog Martina Sagnera u liku „Dudeka”!

Katastrofa koja očekuje Grčku dolazi od ponedjeljka, kada će doslovce cijela država stati! Niti onih €60 dnevno neće se moći podići iz bankomata! Već sada su im prodavaonice prazne, goriva nema na postajama, ali od ponedjeljka prestaje, policija, zrakoplovne kompanije, pošta, staje cjelokupna država.

Zbog toga je gospodin Junker i rekao kako je pripravljen program humanitarne pomoći za Grčku! Mi Hrvati znamo što znači humanitarna pomoć i kada se prima, a primali smo je tijekom rata! Milosrđe iz EU će biti to što će im dopustiti tiskanje drahme u tiskarama EU! To je sve!

Da, dug Grčke će najvećim dijelom nestati, biti će otpisan, ali će zato doslovce ostati bez ičega! Ne treba isključiti i mogućnost građanskih sukoba i napada na zgrade vlade i ministarstava! Tko će braniti te zgrade…., NITKO!

Kada je u pitanju Hrvatska što možemo naučiti?

MORA doći vlada sa gospodarskim programom koji će riješiti dugove dužnika „Franka”, kroz konverziju kredita iz Franka u Euro.

Vlada koja će tijekom mandata dokinuti valutnu klauzulu i učiniti bailout program za financijsku konsolidaciju poduzeća. Nešto od prilike što se danas čini SAMO sa Podravkom, a treba biti nacionalni program!

Problem je što recimo kod slučaja „Podravke” ministar Vrdoljak nije uopće spomenuo MEHANIZME za kontrolu trošenja novca iz dokapitalizacije! Ukoliko ih ne bude, onda bi se taj novac mogao lako sliti u privatne džepove! Nije to ništa novo za Hrvatsku, ali bi bilo doista POGUBNO za „Podravku” i njezine zaposlenike. Ne može se bailout program učiniti to sa zarobljenom novčarsko kreditnom politikom prema valutnoj klauzuli! Ne može, jer se za svaku Kunu iz naklade mora priskrbiti €0,13 Eura kreditom iz inozemstva!

Treba nam novi guverner za takavu stvar, jer ovaj sadašnji jednostavno nije sposoban! Guverneru se treba „zahvaliti” na šteti koju je počinio i isto tako Rohatinskom i poslati ih obojcu na „briškule” kod Sanadera!

Hrvatska ogromnom brzinom srlja u sve dublji vanjski dug, a sadašnje informacije govore o preko €50 milijardi! Država jugoslavija propala je sa $20 milijardi, dakle dolara, a ove milijarde eura daleko su više još u dolarima!

Jasno je da SDP nije kadar ništa učiniti. On ne može na sljedećim izborima pozvati narod za „nastavak dosadašnjim putem”, baš kao što to nije mogao učiniti niti njihov „pulen” Josipović, jer je iza njih ostala samo PUSTINJA!

HDZ nije u stanju učiniti navedene promjene isto tako, jer ne zna što bi učinio. Dokaz su upravo moljakanja po inozemstvu instituta i stručnjaka i koga sve već stignu za savjet, jer sami NISU sposobni! Uzdaju se u inozemnu pamet, jer vlastite nemaju! Promijenili su se tek djelomice, a najveći dio poltrona HDZ-a iz prošlosti je ostao je isti!

Njihov najveći stručnjak je bivši ministar Šuker, ispred čijeg su nosa prolazile sve Sanaderove KRAĐE! Možemo mu svi vjerovati kako nije bio upoznat sa njima, ali MORAO je biti i to dovoljno govori zašto Ivan Šuker više nema kredibilitet u javnosti!

Zbog čega on jednostavno ne može više biti ministar za bilo što! No, tko im je druga opcija…, NITKO!

Hrvatskoj je potreban treći put!

Najkvalitetnije opcije nisu nikad upakirane u zlato i svilu, već u neuglednim i ne prepoznatljivim materijalima. Upravo zato što su dobre opcije i rješenja usredotočena na njihovu bit, a ne na glamur! Naravno pitanje koje će svatko postaviti, pa tko to može učinit?

Odgovor je jednostavan!

Dr. Tihomir Janjiček