59. Ljetne priredbe: Opereta Momci na brod & monodrama Život je čudo

unnamed 2

unnamed 259. Ljetne priredbe: Komična opereta Momci na brod
Grad Krk / Scena Zidine / 12. 07. 2015. / 21.30

U sklopu programa 59. Ljetnih priredbi, komična opereta Momci na brod, Ivana pl. Zajca, u izvedbi zagrebačkog Kazališta Mala scena, odigrati će se 12. srpnja 2015. godine na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša) s početkom u 21.30 sati.

Ovom predstavom, čiju režiju potpisuje Snježana Banović, Mala scena, u suradnji s Muzičkom akademijom u Zagrebu, prošle je godine obilježila stotu godišnjici smrti oca hrvatske opere, riječkog skladatelja Ivana pl. Zajca.

Komična opereta u jednom činu Momci na brod (Mannschaft an Bord) imala je praizvedbu u Beču, u Karltheateru, 15. prosinca 1863. godine, a bilo je to ujedno prvo izvođenje nekog Zajčevog djela u gradu u kojem je živio i djelovao osam godina. Na repertoaru se održala čak pet sezona i doživjela više od 60 izvedbi. Također, ta je opereta prvo u nizu njegovih djela izvedenih u zagrebačkom gornjogradskom kazalištu, 1867. godine, i to kao prva domaća opereta od njegovog osnutka. Prošle godine u Maloj sceni s izvedbama su započeli studenti Muzičke akademije kao podsjetnik na tog velikog kompozitora, ali i na samo djelo što ga je zbog njegove – ne samo glazbene kvalitete – moguće transponirati u suvremenost. Riječ je o predstavi u predstavi u kojoj mlada pjevačka i glumačka energija ulazi u dijalog s autorom, žanrom, ali i našim vremenom, tako različitim od onoga u kojem je živio veliki Zajc.

Ulaznice po cijeni od 50,00 kn mogu se kupiti u Galeriji Decumanus (od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata) ili rezervirati telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net. Program organizira Centar za kulturu Grada Krka.

unnamed 159. Ljetne priredbe: Komična monodrama Život je čudo
Grad Krk / Scena Zidine / 13. 07. 2015. / 21.30

U sklopu programa 59. Ljetnih priredbi, komična monodrama Život je čudo, u izvedbi zagrebačkog Teatra Rugatino, odigrati će se 13. srpnja 2015. godine na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša) s početkom u 21.30 sati.
Kao i mnoge druge velike priče o malim junacima, predstava Život je čudo, na scenu donosi životno potrebni optimizam i vedrinu. Njezin junak klesar

Fabijan, vremešni Splićanin, samo je na prvi pogled sit svega – no on je zapravo gladan, on hoće još, njegov je apetit neutaživ, on želi i dalje svjedočiti čudu života. U retrospektivnom pogledu na vlastitu prošlost, kroz niz simbola, jezičnih igara i uzrečica Fabijan pripovijeda o prošlosti u kojoj su povijesna zbivanja tek kulise njegove vlastite osebujne biografije. Pa ako taj životopis i slijedi obrazac zdravstvenog kartona, fabijan zna da je sve u životu imalo smisla.

Tekst za ovu predstavu pisan je po narudžbi velikana hrvatskog glumišta i osnivača Teatra Rugatino Ivice Vidovića, a upravo je stoga ambijentiran u predjele koji su ga možda i presudno odredili te dodatno začinjen epizodama iz njegovog života. Predstavu Život je čudo Teatar Rugatino posvećuje svome utemeljitelju, glumcu koji je dugi niz desetljeća u kazalištu, na filmu i televiziji stvarao nezaboravne uloge. U ovom kazališnom komadu čiju režiju potpisuje Gordana Gadžić glumi Siniša Popović, dok je autor glazbe Darko Rundek.

Ulaznice po cijeni od 50,00 kn mogu se kupiti u Galeriji Decumanus (od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata) ili rezervirati telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net. Program organizira Centar za kulturu Grada Krka.