Počelo kodočašće Kutina – Vukovar

Pješačenjem 204 km spomen žrtvama obrane, ali i suradnja s Vukovarskim iskricama

Vukovar pj 1

U ponedjeljak iznimna vrućina nije smetala žarkoj želji skupini 18 hrvatskih branitelja i građana Kutine te prijateljskog Orašja da započnu pješačko hodočašće do 204 km udaljenog Vukovara

Vukovarski branitelj Vladimir Balgač Alf koji je potakao ovaj oblik sjećanja za sve poginule, ubijene i nestale branitelje i građane Vukovara, a među kojima se sjeća i svojih poginulih prijatelja iz Prve brigade, ponosan je na odvažne sudionike, među kojima su i neki koji su za Vukovar čuli kao djeca.

Foto: Nikola Blažeković

Vukovar pj 2

To isto vrijedi i za njegove najbliže suradnike u organizaciji napornog, ali ponosnog puta Damira Pučaka i Damira Markuša. Inače u obrani Vukovara poginula su i dva Kutinčana Zdravko Bezuk i Ivan Krajinović Ićo. Do otporom junačkog grada Vukovara hodočasnici će tijekom šest dana skupljati donacije za potporu radu udruge Vukovarske Iskrice koja okuplja mlade s mentalnim poteškoćama. Prijateljstvo kutinskih branitelja i vukovarskih Iskrica vezano je uz drugu ne oružanu već obranu od poplava prije dvije godine.

Zahvalu na žrtvi sudionicima puta iskazao je i pohvalio plemenitu donatorsku akciju kutinski gradonačelnik Andrija Rudić. Blagoslov im je uputio fra Silvio Šćepanović, koji je dan prije u kutinskoj crkvi Blažene Djevice Marije Snježne služio mladu misu. Fra Šćepanović ohrabrio ih je riječima da je obrana Vukovara bila biblijskih motiva, u kojoj se nije borilo protiv naroda već agresora braneći domovinu. U tom smislu poručio im je da kroz zahtjevno pješačenje i u miru izgrađuju sebe za dostojanstvo žrtve onih koji su ih u teškim trenutcima rata podnijeli.

Hodočašće će završiti na mostu preko Dunava kod spomen poprsja Jean Michel Nicoliera, Francuza dragovoljno uključenog u obranu Vukovara. Sprijateljio s Kutinčanima zajedno s njima branio taj grad – ponos hrvatske žrtve u obrani domovine.

Vukovar pj. 3

Vukovar pj. 4

Vukovar pj. 5