Sudbina Grčke pouka za Hrvatsku

Novival

Grčka kriza neće nas direktno pogoditi, ali treba biti povod Hrvatskoj da na vrijeme preispita svoju politiku ovisnosti o zaduživanju i očekivanja od Europske unije

Novival

Novi val – stranka razvoja: Priopćenje

Grčka kriza neće direktno pogoditi Hrvatsku, a i indirektni utjecaji će biti zanemarivi, no Hrvatska mora uložiti velike napore kako bi otklonila svaku mogućnost da se ikada nađe u takvoj dužničkoj katastrofi. Za Hrvatsku slom sposobnosti Grčke da vraća svoje dugove treba biti povod da na vrijeme preispita svoju politiku ovisnosti o zaduživanju i očekivanja od Europske unije.

Naime, Grčka je, isto kao i Španjolska, Portugal, Italija i druge zemlje, dokazala da samo članstvo u Europskoj uniji ne garantira razvoj, ne znači zaštitu od krize niti lakši izlaz iz ekonomskih i financijskih problema. Usvajanje pravne stečevine EU, ugradnja EU direktiva u nacionalno zakonodavstvo, i EU fondovi nisu dovoljni za stabilnost i razvoj pojedine članice. Nažalost, Hrvatska politika misli da je to dovoljno. EU povećava mogućnosti razvoja, ali od svake zemlje ovisi da li će ih iskoristiti. Grčka i nekoliko drugih članica to nisu iskoristile. Nisu odradile svoj posao. Nisu (re)organizirale državu, nisu donijeli nacionalne strategije i politike, nisu obrazovale ljude, nisu izgradile fizičku, a prije svega institucionalnu infrastrukturu za razvoj vlastite zemlje, općenito i u okviru EU.

Nažalost ni Hrvatska nije to napravila. Potpuno je pogrešan stav i politika da članstvo u EU samo po sebi sve to rješava. Svaka država članica mora imati svoju strategiju i politiku u okvirima EU kako bi se mogla razvijati. Grčka je dokaz kakva tragedija čeka zemlju ako to nema. Sudbina Grčke trebala bi biti dovoljno realistična pouka za Hrvatsku!
Grčka kriza je za Europsku uniju prilika da preispita način ujedinjavanja i strategiju daljnjeg razvoja Europske unije, te provede potrebne reforme i uvede mehanizme koji će zaštiti stabilnost Unije i ojačati njezine ukupne kapacitete.

Prof.dr.sc. Ljubo Jurčić, predsjednik stranke