Izložba ulja na platnu Marine Fernežir: Alkemija snova

Marina Fernežir 1

U petak, 3. srpnja 2015. u GALERIJI ALVONA u Labinu otvorena je samostalna izložba ulja na platnu Marine Fernežir ALKEMIJA SNOVA

Marina Fernežir 1

foto-galerija

O mladoj autorici Iva Körbler je napisala: „Iako je Marina Fernežir temu pejzaža i autoportreta otkrila radeći kopije slika ranijih stilskih razdoblja, percipirajući kompleksnu ljepotu slikanja prirode sa svim njezinim mijenama, jednako je tako i prirodu i ljudsko lice dešifrirala kao beskonačnu mogućnost istančanog prikazivanja vanjskog i unutrašnjeg svijeta. Njezin stav kako „vještina oslobađa okove, otvarajući svijet kreativnosti i slobode izražaja” u potpunosti je usklađen s velikim dijelom recentne hrvatske slikarske produkcije mlade i najmlađe generacije slikara i grafičara, koji su na velika vrata ponovno u naše slikarstvo uveli ideju realizama, objedinjenih u autorskoj izložbi Feđe Gavrilovića Novi hrvatski realizam iz prosinca 2013. godine.”

„Njezino traganje za unutarnjim krajolikom naznačeno je u nizanju nekoliko prednjih i pozadinskih planova na slikama, unutar kojih je gotovo redovito naslikan tzv. prostor vizualnog, ali i psihološkog predaha, stanovita naznaka izlaza, koji nudi mogućnost bijega iz jedne čvrsto fiksirane matrice realiteta. No, to nisu maniristički uznemireni prostori bez pravog statičkog uporišta, već više pokušaj uspostavljanja bitka u nekoliko paralelnih stvarnosti koje danas svi živimo.”

Marina Fernežir diplomirala je 2009. godine na ALU-u u Zagrebu, Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina, smjer slikarstvo. Uz kreativno slikarstvo bavi se i profesionalno restauriranjem umjetnina. Članica je HZSU, HDLU Zagreb, IIC-a (Hrvatska grupa).

Marina Fernežir 4

SAMOSTALNE IZLOŽBE – IZBOR
Alkemija snova, grafički isprinti, Galerija Galarte, Paris
Metaforički pozdrav rađanja Europe, (autorski dvojac), Meštrovićev paviljon, Zagreb, 2014.
Povijesno-umjetničke jednadžbe Galerija Inkubator, Zagreb, 2014.
Alkemija snova Galerija Karas Zagreb, 2014.
Per somnos piscis, predvorje galerije Vladimir Filakovac, Zagreb, 2010.

GRUPNE IZLOŽBE – IZBOR
Zagreb, 2014, Erste Fragmenti X, izložba otkupljenih radova, Meštrovićev Paviljon
Poljska, 2014, Sedmero o stvarnosti, Galerija Konduktorownia, Czestochowa
Paris, 2014, Francuski umjetnici za Europsku Ukrajinu, Trocadéro & Galerija Galarte
Kiev, 2013, Francuski umjetnici za Europsku Ukrajinu, Međunarodni centar za kulturu i umjetnost,
Zagreb, 2013, Realna situacija, Galerija Hrvatske pošte, Zagreb, unutar bienalne manifestacije Zagrebačko proljeće ateljea
Zagreb, 2012, Antisalon, Galerija Jogurt, Medika
Zagreb 2006, Pasionska Baština, galerija Kristofor Stanković

STIPENDIJE I NAGRADE
Laureat Zagrebačkog proljeća ateljea, 2013., Gradski ured za obrazovanje ,kulturu i sport Ministarstvo kulture RH
Leonardo da Vinci grant (EU)- Nikola Kopernik sveučilište, Toruń, Poljska, Leonardo da Vinci grant; (listopad 2011 – ožujak 2012)
Stipendija Grada Zagreba 2006. – 2008.
ALU Pohvalnica Vijeća Akademije likovnih umjetnosti za 2007. godinu.

REZIDENCIJE
Glo art umjetnička rezidencija, ožujak – travanj 2015, Belgija

RESTAURATORSKI PROJEKTI
Kao licencirani restaurator zidnih slika Ministarstva kulture radila na dvadesetak objekata, sakralnih spomenika, redom zaštićenih spomenika kulture koji datiraju od srednjeg vijeka do 20. stoljeća.

Galerija Alvona, G.Martinuzzi 15, 52220 Labin
www.galerija-alvona.hr