1. Međunarodna izložba karikature u Sisku – MIKS 2015

Prva međunarodna izložba karikatura u Sisku “MIKS 2015” na temu “Jazz & Blues”, otvorena je u utorak (30. lipnja 2015) navečer u galerijskom prostoru sisačkog Gradskog muzeja

Valentin Dubinin - Copy

Na objavljeni natječaj odazvalo se 218 autora iz 55 zemalja, koji su poslali 481 rad, a za izložbu je odabrano njih 66. U sklopu izložbe postavljene su i karikature članova žirija prvog MIKS-a, Damira Novaka, Nika Titanika (i Nikole Plečka), Darijane Gotal Sokolović i Nenada Ostojića.

foto-galerija

Prvu nagradu dobio je Andrei Popov iz Rusije, drugu Valentinu Dubininu, također iz Rusije, a treću Alrezi Pakdelu iz Irana.

Dodijeljeno je i pet posebnih priznanja MIKS-a , a proglašeni su i dobitnici posebnih priznanja koje su dodijelili međunarodni časopisi Fenamizah (Turska) i Good Humor Party (Poljska).

Posebna priznanja MIKS-a dobili su: Roko Idžojtić – Hrvatska, Zoran Petrović – Njemačka, Arash Foroughi – Iran, Nikola Angelkoski –Makedonija i Oleksy Kustovsky (Kusto) – Ukrajina

Posebnu nagradu internacionalnog e-časopisa Fenamizah iz Turske, dobio je Jiri Srna iz Češke.

Posebnu nagradu internacionalnog e-časopisa Good Humor Party, dobio je Goran Ćeličanin iz Srbije.

Posebnu nagradu MIKS 2015 koju dodjeljuju posjetitelji proglasiti ćemo po završetku izložbe.

Svojim su nastupom otvorenje izložbe popratili jazz gitarist Damir Kukuruzović i članovi njegovog sastava Django Group.

Hrvatska televizija popratila je otvaranje MIKS-a, prilogom u vijestima iz kulture, prilogom u regionalnom dnevniku i u emisiji Dobro jutro hrvatska. Otvaranje popratilo i nekoliko radio postaja, Radio Sisak, Totalni Fx… Novi sisački tjednik u broju koji izlazi u četvrtak na naslovnici donosi “Jazz stigao u Sisak” i prilog o pobjednicima. Kako je otvaranju prisustvovalo desetak novinara i fotoreportera… očekujemo da će i neke dnevne novine (večernji list, NST) objaviti priloge o otvorenju izložbe u Sisku.

Izložba će biti otvorena do 1. kolovoza.

Tko pronađe vremena, neka navrati…. neće zažaliti.

zoran petrovic - Copy