Samostalna izložba Branke Dubovac u Puntu

dubovac branka 3

Samostalna izložba Branke Dubovac, akad. slikarice

Otvorenje izložbe biti će u četvrtak, 2. srpnja 2015. u 20,30 sati u u Galeriji Toš u Puntu. Izložba ostaje otvorena do 22. srpnja 2015.

Svojstveni slikarski pristup, bazičan i slojevit u bogatstvu kolorističkih segmenata u naizgled običnom motivu mrtve prirode, odnosno cvijeća u vazi, karakteristika je radova Branke Dubovac. Umjetnica mu pristupa na tragu tradicije, ali i sa smišljenom i kreativnom kombinatorikom koja mu daje notu suvremenosti i svježine. Smjelošću poteza i senzibilnim rasponom tonova razvija se struktura motiva koja odaje konstantu i metjeovsku vještinu . Naizgled vrlo smirujući prizori, prepuni igre i spontanosti otkrivaju vrsnost razrađenog rukopisa.

Poetične i snažne, kompozicije su ispunjene pulsom boja i raskošnim bogatstvom estetike, tu nema skrivenih misli, slutnji i nemira, sve je otvoreno, skladno i neposredno. Ujednačene i slojevite površine sastavljene su od nebrojenih umirenih i ritmičnih poteza. Otkrivajući zavodljivost i krhkost cvjetova ona nas uvodi u jednostavnost i bazičnost. U odabiru gledišta, stoga umjetnici nije potrebna širina kadra, da nam dočara dubinu perspektive. Prepoznatljiva realnost otvara se pred nama u razrađenoj paleti koja se od jasnijih pruža prema zagasito plavo-sivim bojama dubine. Dinamika izvire iz isprepletenih linija grana, treperavih odsjaja latica i listova, iz nemirnih sjena i naznaka vode. Smjela gradacija raste kroz tonove žute i ružičaste, plamene narančaste i umirujuće zelene. Motivi su konkretni u svojim posebnostima, u neposrednosti i svježini nose onu potrebnu količinu deskripcije, obogaćenu s osmišljenim detaljima i s oslikanom lirskom atmosferom.

Raznorodne latice se šire povećavajući i sažimajući oblik tvoreći likovnu misao, vrlo preciznu i razrađenu. Sam prostor ispunjen je do najsitnijeg detalja finoćom tekstura i kolorita koji je vrlo kvalitetan i plemenit. Upravo takva, poetična, mirna i jednostavna površina daje prizoru punoću čineći morfologiju stila osebujnim i atraktivnim.
Sve na slikama teče povezano autentičnim likovnim rukopisom i svježim impresionističkim zanosom. Branka Dubovac prenosi nam ljepotu prirode i ona poput blagog cvjetnog mirisa prodire u naša osjetila ispunjavajući nas svojom snagom i ljepotom.

Mr. sc. Jasna Rodin

dubovac branka 1

Branka Dubovac rođena je 1977. u Splitu gdje završava gimnaziju Vladimir Nazor. Godine 2002. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Eugena Kokota. Završila je semestar (Spring, 2002.) na Indiana University of Pennsylvania, u sklopu programa razmjene studenata. Od 2002. bavi se pedagoškim radom. Članica je HDLU-a Zagreb i HULU-a Split. Živi i radi u Zagrebu.

dubovac branka 2