Skip to content

Mogherini: Postizanje sporazuma s Iranom nije nemoguće

Šefica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini u nedjelju je izjavila da nije nemoguće postići sporazum između svjetskih sila i Irana o nuklearnom programu te zemlje, upozorivši istodobno da pregovori ulaze u odlučujuću fazu te da predstoje teški dani s obzirom na približavanje krajnjeg roka za postizanje dogovora 30. lipnja

P-FAH-H

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u subotu je kazao da dogovor izmiče s obzirom na razmimoilaženja u temeljnim stajalištima, a američki i iranski diplomati smatraju da je za premošćenje značajnih razlika u stajalištima i postizanje konačnih pregovora pred svima još puno napornog rada.

“Ako je potrebno još nekoliko dana, prihvatit ćemo to. Bit će teško… ali ne i nemoguće. Sve je stvar političke volje”, kazala je Mogherini novinarima po dolasku u Beč na sastanak s američkim, britanskim, njemačkim i francuskim ministrima vanjskih poslova. U pregovorima sudjeluju i Rusija i Kina.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u nedjelju se na jedan dan vraća u Teheran gdje će se o aktualnim pregovorima o nuklearnom programu s velikim svjetskim silama konzultirati s državnim vrhom, izvijestila je iranska novinska agencija Tasnim.

“Ministar Zarif doputovat će večeras u Teheran, a sutra se vraća u Beč na pregovore”, prenijela je agencija, pozivajući se na neimenovani iranski izvor.

Diplomati i promatrači smatraju da su izgledi za postizanje sporazuma do dogovorenog roka u utorak 30. lipnja vrlo mali i predviđaju da se se prolongirati u srpanj.

Glavne nesuglasice nastale su oko tempa i vremena ukidanja sankcija Iranu u zamjenu za ograničenje iranskoga nuklearnog programa te dogovor o prirodi mehanizama nadzora koji će jamčiti da Teheran neće izigrati postignuti sporazum.

Američki i europski pregovarači isto tako žele osigurati mehanizam za obnovu sankcija Europske unije, SAD-a i UN-a ako Teheran ne izvrši svoje obveze prema tom budućem ugovoru čiji je cilj završiti 12-godišnji spor Irana i Zapada. Hina