Skip to content

Predstava HOERSPIEL gostuje na Ljetnim noćima Teatra Exit

HOERSPIEL – vremeplov o radiju na Ljetnim noćima Teatra Exit
ponedjeljak 29.6. u 21h, Muzej za umjetnost i obrt, Zgb (with english subtitles)

radio wavesAutorski projekt Pavlice Bajsić Brazzoduro:
HOERSPIEL – mala igra za slušanje (i gledanje)

Izvode: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Rushaidat, Ljubica Letinić, Ante Perković, Matija Antolić, Dino Brazzoduro, Nina Bajsić i Ivan Zelić
Oblikovanje zvuka: Dino Brazzoduro, Ivan Zelić i Ljubica Letinić
Oblikovanje svjetla: Marino Frankola
Produkcija: Multimedijalna koliba

Tada smo mislili da nas cijeli svijet čuje. Bili smo uvjereni da taj glas ide od uha do uha, da to šaljemo čitavom eteru. (…)Za nas je to bilo jako interesantno. Otišli smo u ono dvorište Markovog trga pod jedno veliko stablo. U mjesecu lipnju bila je velika vručina pa smo pokuse vršili tamo pod stablom. Tumačilo se tada tako da će sami ti zvučni efekti nadomjestiti inscenaciju u teatru i da će umjesto linija i boja biti zvukovi.”( Glumac Vjekoslav Afrić se sjeća prvih proba na Radio-Zagrebu, 20-tih godina 20. stoljeća)

Friški eter na friškom zraku: HOERSPIEL gostuje na Ljetnim noćima Teatra Exit u ponedjeljak 29.6. u 21h u MUO, Zagreb. Radi se o predstavi u kojoj “mali ljudi iz radijske kutije” izlaze pred svjetla reflektora. Tijekom burlesknog putovanja kroz ranu povijest radija, 10 izvođača i izvođačica (glumaca, glazbenika, pisaca) žonglira proizvodeći zvučne efekte uživo, atmosfere, glazbu i tišinu nudeći percepciji različite puteve.

Projekt “radiofonijskog teatra” i predstava HOERSPIEL su u studenom 2014. bili predstavljeni na Sveučilištu Bauhaus u Weimaru. A trenutno se, uz mnogo energije i entuzijazma, priprema mala ljetnu turneju (26.7. Art Radionica Lazareti Dubrovnik, 27.8. Audio Art Festival Pula, 10.9. Muzej Prekinutih veza Zagreb, 11.9. Glej Gledališče Ljubljana). Ove zime će u Berlinu biti izvedena nova verzija HOERSPIEL-a s berlinskim umjetnicima predvođenima poznatim glumcima Suse Wächter i Andreasom Nicklom i uz podršku berlinskog Senata za kulturu.
-Teaser Dalibora Barića za preuzimanje (molimo navesti autora):
https://vimeo.com/97814723
-Scena iz predstave:
https://vimeo.com/131734287

See also  'Giselle' i 'Luđakinja iz Chaillota' premijerno u HNK Zagreb

DARKO RUNDEK (jesen 2014.):
“Projekt HOERSPIEL, pronalazi jedinstven oblik susreta intime radija
s publikom uživo. Otkrivamo topao i razigran svijet, koji i sami nosimo u srcu
i s radošću ga prepoznajemo.”

BOJAN MUNJIN (“Novosti” i Hrvatski Radio, srpanj 2014. )
” Rijetko se kada u suvremenom kazalištu dogodi da nakon predstave publika izlazi potpuno ispunjena pozitivnom energijom i nekom vrstom rafiniranog estetskog užitka. (…) Na dubljoj razini, činjenica da se u kazalištu kao vizualnom mediju možete igrati sa spravom namijenjenom isključivo slušanju – radijem i njegovim zvukovima, govori o superiornosti ljudske mašte koja, ako to zaželi, može pokretati planine i takvu energiju širiti na publiku. (…) HOERSPIEL dokazuje da je teatar u stanju na krajnje jednostavan način osloboditi u tih dva sata – da citiramo Peru Kvrgića – ono najbolje u nama. Kada se to dogodi onda je to za kazalište i sve oko njega veliki praznik..”

NATAŠA GOVEDIĆ (“Kozmosonarna postaja”, Zarez, 4.6.2015.)
“Kao dramaturginja, Pavlica Bajsić Brazzoduro veoma je eklektična, ali i dosljedna u promišljanju teme radiovalova. Nisu to, naime, obični titraji odašiljača. U redakciji Bajsićevih zvuk je kozmopolitski, sveumjetnički eter, gostoljubivo prapočelo glazbenosti, “plodna zemlja” svekolikog stišavanja i vibriranja, ritmiziranja pauze/gnoze, maštotvorstva. Teorija struna ili subatomska kompozicija svemira, rekli bi astrofizičari. Uostalom, tko može sa sigurnošću odrediti da zvuk nije mističkog porijekla? (…)

HOERSPIEL uspijeva podići fine antene naše pozornosti prema zvuku kao ogromnoj, svima podjednako otvorenoj kupki ritmova, šumova, melodija, tišina i energija, iz koje gledatelji izlaze “pomlađeni” za barem dvadesetak Bajsićevih radijskih godina. Radio prošlosti tako postaje radio budućnosti. (…)
Snimke prelaze u nove okoliše u kojima se mijenjaju i nadopunjavaju našim disanjima, pjevanjima i slušanjima, naposlijetku nas lagano, žicu po žicu, čak i pljesak po pljesak dlana, uplećući u svoj mnogoljudni, zvukotkalački stan.”

RENE MEDVEŠEK (iz programske knjižice Ljetnih noći Teatra Exit):
“S puno entuzijazma i u prekrasnom stvaralačkom zajedništvu Pavlica Bajsić Brazzoduro i ansambl HOERSPIELA samozatajno su, u off-u zagrebačke kulturne scene, iznjedrili jedan dirljivi i duhoviti vremeplov posvećen radiju, prvorazrednu agramersku kazališnu poslasticu s pjevanjem, olujom i pregrštom tišine za koju se jednom riječju i mirnog srca može reći samo: megahercig!”

See also  HOĆU LJUBAV, A LJUBAVI NEMA - ANA KARENJINA U ZAGREBAČKOM PLESNOM CENTRU