Imaju li žene dovoljno slobodnog vremena

pod stresom

Iako “službena” istraživanja pokazuju da žene svakog dana uživaju oko pet sati slobodnog vremena, većina pripadnica ljepšeg spola ne bi se složila s ovom tvrdnjom

pod stresom

Naime, zaposlene majke svakog dana s manje ili više vještine žongliraju vremenom, pokušavajući uskladiti poslovne obveze, vrijeme provedeno s djecom i kućne zadatke, zbog čega veliki postotak ne može izdvojiti ni pola sata za sebe. I u trenutku kada se neki raniji dogovori otkažu, te najednom dobiju pokoji slobodan trenutak, većina se ne može opustiti pod pritiskom grižnje savjesti i “nametnutog ljenčarenja”.

Iz tog razloga postavlja se pitanje kako zaustaviti kotač neprestanih obveza i pronaći vrijeme u kojem se ipak može odmoriti? Stručnjaci nam poručuju da bismo trebali uživati u svakom trenutku svakoga dana ali, da budemo iskreni, to je puno lakše reći nego napraviti.

Ipak, neke smjernice postoje: za početak, nemojte u sadašnjosti razmišljati o svim obvezama u budućnosti, jer se na taj način nesvjesno povećava pritisak, ali i razočaranje ako se nešto od planiranog ne ispuni. Drugo, neka na listama nikada ne bude više od šest zadataka na dan, i, treće, trudite se ne obavljati više poslova istovremeno, jer se tako povećavaju šanse da neke završite samo “napola”.

Naučite da nije sramota reći NE molbama za koje stvarno nemate vremena i shvatite da je perfekcionizam dobar tek ponekad, te da svakodnevna posvećenost najsitnijim detaljima u svim segmentima života može donijeti više štete nego koristi. I na kraju, kada ispunite sve što ste isplanirali, slobodno nagradite sebe: neka to bude duga topla kupka, kava s prijateljicama ili omiljeni kolač, bilo što, što će vam donijeti osmijeh na lice. Life Content