Emilija Duparova u Alvoni

DSC 9180

U Galeriji ALVONA otvorena je ambijentalna izložba pod nazivom NEPROLAZNA MISAO Emilije Duparove

DSC 9180

Autorica od samih početaka umjetničkog djelovanja u svome stvaralaštvu njeguje interdisciplinarnost i multimediju, temeljeći vlastiti izraz na nedjeljivu dvojstvu prožimanja „naizgled suprotnih polova”; na tradicionalnim likovnim disciplinama ( slikarstvo, crtež, grafika ) i najrazličitijim oblicima nove umjetničke prakse ( fotografija, video, akcija, performance ). Ako se malo bolje pogleda njezin rad, svoju umjetničku strategiju nikada ne mijenja. Ono što mijenja su vidovi i načini pojavnosti njezine umjetnosti. To joj je omogućilo da se sa svakim svojim novim projektom predstavi u novome svjetlu.

Ovom multimedijalnom izložbom, Duparova interferira sinesteziju sjećanja, stanja, promišljanja i prisutnost određenih preokupacija iz vlastite introspekcije. Za vizualno uprizorenje koristi autoportrete iz samih početaka njezinog stvaralaštva, dok audio snimka prenosi glas / tekst autorice danas. Referirajući se na „životni” vremenski raspon, autorica proživljavajući / prožimajući medije, nalazi svojevrsne podudarnosti, onda i sada, ukazuje na sklonosti, opsesije i trajnosti preokupacija, kao i uvijek prisutnu autentičnost. I nakon vremenskog odmaka, njezina osobna poetika koegzistira s njezinim prapočelima, reflektirajući zrelost stava i dosljednost autorskog promišljanja.

O samom radu autorica je napisala:

„Neprolazna misao, svojevrsni je povratak u nanovo oprostoren ambijent, prožet od poliptiha slike, zvuka i zapisa. Slika prikazuje 24 kadra, lica s maskom i lica bez maski. Riječ je o izdvojenim frameovima, preuzetim iz video materijala; digitalizirane analogne VHS dokumentarne snimke ambijentalno performativnog rada, nastalog 1991. godine, na završetku studija. Zvuk je netom izgovoreni glas, molitva / mantra / interpretacija / kakofonija / preklapanje. Ujedno je i zapis. Snimljen je nedavno, istovremeno, dvama različitim mobitel uređajima. Osobna arheologija, regresivno propituje tijek, spone, vrijeme, dualnosti, medijalnosti; medij, njegovu trajnost i opstojnost sa danas dostupnom tehnologijom. Izvorne segmente iz autorske arhive, moguće je čitati kroz autentičnost, proživljenost i osobnu poetiku ; istodobno oni nude, univerzalno pitanje preispitivanja, vlastite introspekcije, dostižnosti u suočavanju neodjeljivih odnosa i suodnosa, sebe sa sobom.”

DSC 9164

Izvadak iz biografije:

Rođena je 1967. u Splitu. Studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a 1991. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu . Radi na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u zvanju redovite profesorice. Obnašala je funkcije; predstojnice Katedre za slikarstvo, prodekanice za umjetničko-znanstvenu djelatnost, a tijekom ak. god. 2012./2013. bila je vršiteljica dužnosti dekana Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Uz pedagoški rad, bavi se slikarstvom, multimedijalnim projektima, ambijentom, instalacijom, fotografijom i videom. Dosada je realizirala 44 samostalne i sudjelovala na preko 140 skupnih i žiriranih izložbi, u zemlji i inozemstvu. Za svoj umjetnički rad i rad u struci, dobitnica je značajnih međunarodnih i nacionalnih nagrada i priznanja. Izdvajamo: -2014. dobitnica je jedne od tri jednakovrijedne nagrade 49. zagrebačkog salona primijenjene umjetnosti i dizajna na temu „ Pomicanje granica, komunikacija i nova mobilnost „ za video pod nazivom „2687,5m” ; -2013. dobitnica je Grand prix Glavne nagrade, na Biennalu Mozaika Rijeka, Split, Zagreb, Pula ; -2006. dobitnica je Grand prix, Velike diplome za grafiku, na XII Interbifep, Internacionalnom biennalnom festivalu portreta u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla,BIH.; -2003. je uz Zlatana Vrkljana, a prema hrvatskom izborniku Darku Glavanu, bila jedna od predstavnica dvaju hrvatskih autora na 22 Biennale d”Alexandrie des pays de la Mediterranee, u Aleksandriji, u Egiptu. Ono što je najviše raduje je rad sa studentima, pa kontinuirano organizira izvannastavne djelatnosti, terensku nastavu i interdisciplinarne projekte za studente, često u suradnji s drugim akademijama u Hrvatskoj.

Izložba ostaje otvorena do 2.7.2015.
www.galerija-alvona.hr