Skip to content

10 činjenica o Zagrebu koje iznenađuju turiste

Glavni grad Hrvatske čini se posljednja je hit destinacija među njemačkim turistima. U čemu je leži tajna ljubavi između Nijemaca i Zagreba otkrio je novinar web časopisa Local

Kula Lotrscak Zagreb

S obzirom da je Zagreb sve češća destinacija upravo njemačkih turista, udaljen samo dva sata leta avionom te povezan sa čak 30 letova tjedno, hit je metropola u kojoj su njemački turisti sve brojniji

Hrvatska je Nijemcima šesta najpopularnija destinacija za odmor, a 3,3 posto putnika iz te zemlje u 2014. posjetilo je našu zemlju. Njemački web časopis otkrio je i zašto njemački Zagreb smatraju zanimljivim i što ih je ugodno iznenadilo.

‘Evo kojih 10 stvari možda ne znate o Zagrebu i zašto ga trebate staviti u svoj planer putovanja’ napisao je autor teksta.

1. Špica
Zanimljiva stvar događa se subotom ujutro u Zagrebu,a ima smiješnu vezu s Njemačkom. Zagreb je usvojio njemačku riječ ‘Spitze’ (napojnica) za društveni fenomen špicu. Drugim riječima subota ujutro u Zagrebu nije vrijeme za spavanje. Zagrepčani se subotom ujutro dotjeraju i u nekoliko glavnih ulica odu na kavu. I svi to rade u isto vrijeme od 10 -14 sati. To je središte zagrebačke kulture. Zaboravite petak navečer, u subotu ujutro trebate se dotjerati i otići na glavnu pistu Hrvatske.

2. Dom zmajeva
Berin ima pivo – Zagreb ima zmajeve. Grad je pun reptila i srednjovjekovnih kipova zmija i zmajeva. Zagreb je poznat po svojim legendama, a turisti u šetnji gradom mogu osjetiti pravu čaroliju drevnih priča koje konkuriraju i velikoj Braći Grimm. Jedna od njih je i priča o nesretnoj mladoj kraljici koja je zakopana negdje na Medvedgradu.

3. Dobrodošlica zapisana na grbu
Zastava i grb grada Zagreba prikazuju stjenke grada s tri bijele kule, a zlatna vrata širom su otvorena. Navodno to simbolizira otvorenost grada za posjetitelje i pozdravlja došljake.

4. Muzej u spomen na prekinute veze
Zagreb ima kompliciranu povijest i ne sakriva je. Štoviše Zagreb ima naviše muzeja po glavi stanovnika nego li ijedan drugi grad u svijetu, što mu je i priskrbilo nadimak ‘grad muzeja’. Uz Arheološki muzej, Hrvatski muzej naivne umjetnosti, i mnogih drugih jedan poseban muzej privlači pažnju. Muzej prekinutih veza posvećen sjećanju na sve propale veze. On je neobičan, nostalgičan i nekako melankoličan, no najveća je atrakcija u Zagrebu.

See also  Teška nesreća u Ilici

5. Gastronomija, paprenjaci, ljubav
Hrvatska kuhinja je uzbudljiva i drugačija, a središnje mjesto u Zagrebu je Dolac, kojeg stanovnici grada zovu i ‘trbuhom Zagreba’. Turiste će nerijetko privući paprenjaci, tradicionalni aromatični kolač, imena teškog za izgovoriti, no fantastičnog okusa. Prepoznatljiva su i licitarska srca simbol ljubavi, a neodoljiva su ako su izrađena kao jestivi kolači koji oduševljavaju turiste.

6. Mačke i klasična glazba
Hrvati vole mačke. Ta divna stvorenja su svugdje. Planinarski dom Gorščica nije iznimka. Umjesto užurbanog restorana ovaj dom nudi mirno mjesto na kojem se možete poigrati s mačkama. Na putu za Medvednicu hrana i piće koje nude su neodoljivi baš kao i klasična glazba koju puštaju. Ako se volite opustiti Zagreb će vam to i omogućiti.

7. Predivni wifi
Mnogi turisti ovisni su o svom GPS-u i wifi-ju. No ovaj stari grad premda nudi dašak prošlosti osigurat će vam moderna tehnološka čuda.

Centar grada ima besplatan wifi, zajedno s mnogim drugim ulicama, restoranima, hotelima, a cijela Facebook stranica nudi lozinke za wifi u gradu. U Zagrebu se nikada nećete izgubiti i nikada nećete ostati bez pristupa svom Instagram profilu.

8. Najsigurniji javni prijevoz
Zagreb nudi najsigurniji javni prijevoz s niti jednim ozlijeđenim u zadnjih nekoliko stoljeća. Pritom mislimo na zagrebačku uspinjaču, s najkraćom rutom od svega 66 metara koja povezuje Donji i Gornji grad.

9. Povoljne cijene
Ono što nikako ne možemo negirati su povoljne cijene koje su u restoranima čak 50 posto niže nego li u Berlinu. Tako je recimo pivo čak 63 posto jeftinije u Zagrebu.

10. Sestrinski grad
Zagreb i Njemačka njeguju posebnu vezu. Ozbiljno vam kažem. Grad je još 1967. godine proglašen blizancem grada Mainza, zaključuje autor. kamonaizlet.hr