Izložbeni prvijenac u 60. godini života

2. Gornja Jelensla 1

Iako kišna večer uoči blagdana sv. Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika Gornje Jelenske, bez uobičajenih svjetlećih krjesova, ipak je donijela plamen u ljubavi prema pejzažu tog idiličnog moslavačkog mjesta. Pobrinula se za to Marija Butorac i to prvom samostalnom izložbom. Učinila je to nakon 44 godine boravka u Austriji. Rodna Jelenska dočekala ju je u prepunom Pučkom domu Ivice Pajera u ugođaju njezinih ulja na platnu. Uz inzistiranje predsjednika Udruge „Ivanje” Stanislava Andlara koji je pozdravio okupljenu publiku samozatajna Marija u 60. godini života nikada ne izlagavši, posvećujući svoj opus pok. suprugu Mirku koji ju je poticao za likovne kreacije pojavila se pred bliskom joj zavičajnom publikom..

Povjesničar umjetnosti Mladen Mitar nije tajio da je riječ o još jednom talentu na moslavačkoj likovnoj amaterskoj sceni. Podsjetio je da je Marijin svakodnevnica u minulih pet godina uz nadzor i likovnog umjetnika iz njezina austrijskog mjesta življenja bila korisna, Iskrenost koju slikarica iznosi kroz tematski sadržaj je i komentar iz tuđine, nostalgična čežnja za rodnim krajem.. Uglavnom kroz tonsko slikarstvo slika stare gradove amblematičnih vizura, koji prizivaju daleke uspomene Na momente, od tonskog slikarstva pravi izlete u slobodnije mrljolike poteze s bogatijim koloritom. No uz gradske vedute opravdano, a što je otvarajući izložbu primijetio i Josip Mišković, gradonačelnik Popovače plijeni Mariji iz djetinjstva bliska panorama Gornje Jelenske i u novijem životu pitoresknost malog austrijskog sela u Alpama.

Vokalne interpretacije Mladena Bage iz instrumentalnu pratnju Dražena Mlakara o čeznutljivim daljinama Tina Ujevića i suzama zagorskim bregima u stihovima Ane Bešanić, na najbolji su način sadržajno popratili izložbeni prvijenac Marije Butorac.

3. U Alpama

Leave a Reply