Skip to content

Dvorac Hohenzollern

Iako su dvorci Bavarske među omiljenim destinacijama, dvorac Hohenzollern koji se uzdiže unutar okruga Zollernalbkreis, njemačke pokrajine Baden-Virtemberg spada u red naljepših europskih srednjovjekovnih zamaka

hohenzollern-dvoracDvorac Hohenzollern se nalazi oko 50 kilometara južno od grada Stutgarta na vrhu brda Hohenzollern na nadmorskoj visini od 855 metara, 234 metra iznad obližnjeg naselja Hechingena a u blizini Bisingena, oba smještena u podnožju Švapske Jure ili njem.Schwäbische Alb ( kršno-šumovitog brdskog područja Jugozapadne Njemačke).

Smatra se rodovskim sjedište obitelji Hohenzollern, koja se pojavila u srednjem vijeku i čiji su članovi u 19. stoljeću postali njemački carevi.

Dvorac Hohenzollern je izvorno izgrađen u prvoj polovici 11. stoljeća, a od 18. stoljeća lagano gubi svoju stratešku važnost i postupno biva zapušten, što dovodi do rušenja zgrada. Iz toga razdoblja sačuvana je jedino kapela sv. Mihovila koja se smatra predivnim primerom srednjovjekovne arhitekture.

Današnji izgled dvorca izgrađen je za vrijeme pruskog kralja Fridrika Vilima IV. između 1846 i 1867, pod vodstvom Friedricha Augusta Stülera, i izgrađen je kao idealizirana vizija kakav bi trebao biti srednjovjekovni viteški dvorac. Na taj način Hohenzollern dvorac je sličan dvorcu Neuschwanstein u Bavarskoj, ali bez fantastičnih elemenata koje prekrivaju Neuschwanstein.

Budući da je dvorac sagrađen kao obiteljski spomen-dom, nijedan član obitelji Hohenzollern nije se nastanio u njemu sve do kraja Drugog svetskog rata kada će se u njemu nastaniti poslednji pruski kraljevski princ Vilhelm, zajedno sa svojom suprugom princezom Cecilie. Njih dvoje su i sahranjeni unutar dvorskog kompleksa

{youtube}W4LChobOKwk|500|400|0{/youtube}

Među povijesnim artefaktima pruske povijesti sadržanim u dvorcu su danas kruna Vilima II., neke od osobnih stvari Fridrika Velikog i pismo zahvale oameričkog predsjednika Georgea Washingtona barunu von Steubenu potomku dinastije Hohenzollern, za njegovu službu u Američkom rata za neovisnost.

Dvorac Hohenzollern je još uvijek u privatnom vlasništvu. Dvije trećine dvorca pripada Brandenburško-Pruskoj liniji Hohenzollern, a trećina je u vlasništvu švapske linije obitelji Hohenzollern.