Dinastija – Radnim danom na HRT1

DINASTIJA 1 004

Radnim danom na HRT1 u 18.10 – serija DYNASTY 1

Tijekom ljeta HTV će u popodnevnom terminu na Prvom programu prikazivati jednu od najpopularnijih televizijskih serija – Dinastiju autora Richarda i Esther Shapiro i producenta Aarona Spellinga. Serija prati pothvate obitelji Carrington i Colby iz Denvera u Coloradu, dinastija koje su se obogatile na nafti, te njihovo zgrtanje moći i novca manipulacijama.

Nakon što se 1981. godine pojavila na američkoj televiziji, serija je tijekom prikazivanja, do 1989., postigla iznimnu popularnost i u svijetu. Iako je prva sezona imala solidnu gledanost, popularnost serije u drugoj sezoni naglo raste dolaskom Joan Collins u ulozi Blakeove bivše žene, spletkarice Alexis, te je serija ušla među dvadeset najgledanijih. Ujesen 1982. serija je bila među deset najgledanijih, a na proljeće 1985. bila je na prvome mjestu u SAD-u. Uz Lindu Evans, Joan Collins i Johna Forsythea, u glumačkoj ekipi serije još su brojna poznata imena: Pamela Sue Martin, Lloyd Bochner, Heather Locklear, Michael Nader, Diahann Carroll, Emma Samms, Ted McGinley, Rock Hudson, Kate O’Mara, Stephen Beacham.

Dinastija je nominirana za Zlatni globus za najbolju televizijsku dramsku seriju svake godine od 1981. do 1984., a osvojila ju je 1984. Prikazivanje serije pratila je i uspješna proizvodnja modnih i luksuznih proizvoda, a snimljen je i spin-off Colbyjevi. Ukupno je snimljeno 220 nastavaka, a u listopadu 1991. emitirana je i dvodijelna mini-serija Dinastija: Okupljanje.

Producent Aaron Spelling već je bio poznat po uspješnim serijama među kojima su bile Starsky i Hutch, Charliejevi anđeli, Brod ljubavi, Otok mašte, Vegas i Hart i Hart. Prihvatio je viziju scenarista i autora Richarda i Esther Shapiro o bogatoj i moćnoj obitelji koja živi i griješi u palači s 48 soba u Denveru. Seriju je režirao Ralph Senesky, a među izvršnim producentima, uz A. Spellinga, Esther i Richarda Shapira, su i Douglas S. Cramer te Elaine Rich.

Na početku serije moćni naftni magnat Blake Carrington (John Forsythe) planira vjenčanje s mladom Krystle Jennings (Linda Evans), svojom bivšom tajnicom. Lijepu Krystle, koja još ne poznaje Blakeov svijet, obitelj Carrington dočeka hladno. Posluga joj se obraća svisoka, a Blakeova tvrdoglava i promiskuitetna kći Fallon (Pamela Sue Martin) joj zamjera. Premda je odan Krystle, Blake je previše zaokupljen svojom tvrtkom Denver-Carrington i ne vidi s čime se Krystle suočava. Jedini saveznik joj je Blakeov sin Steven (Al Corley) koji se s ocem ne slaže zbog različitih političkih stavova i Stevenova odbijanja da jednog dana preuzme Carringtonovo carstvo. Fallon bi bolje zamijenila oca, ali je kao ženu podcjenjuju i smatraju ukrasom njezina oca Blakea, a ona svu energiju troši na poigravanje mnogobrojnim udvaračima.

Srijeda
Odnos između Claudije i Lindsay je napet, ali majka i kći trude se izgladiti nesuglasice. Dok Blake i Krystle izmjenjuju bračne zavjete, Walter prilazi kući s pištoljem kako bi se osvetio Blakeu za sabotažu bušotine. Jeff Colby očaran je Fallon kojoj je draža tvrtka njegova strica Cecila. Blake ima ponudu za Waltera, ali Matthew se umiješa i da otkaz Carringonu te postane Walterov partner. Blake i Krystle odlaze na medeni mjesec.

Četvrtak
Na medenom mjesecu s Krystle Blake dozna za probleme oko svojih poslova s naftom na Bliskom istoku. Vlada je zaplijenila njegove tankere i propast će ako ih ne uspije izvući iz zemlje. Matthew i Claudia nailaze na probleme u svom novom zajedničkom životu. Matthew i Walter imaju poslovne probleme s bušotinama. Banke im odbijaju pomoći, a Blake izaziva probleme. Krystle se prilagođava životu na imanju. Steven je nezadovoljan ocem i prihvaća posao kod Matthewa. Cecil Colby želi da se Fallon uda za njegova nećaka Jeffa koji je zaljubljen u nju. Pristane li, Cecil će pomoći Blakeu.

Petak
Blake i dalje traži rješenje za svoju financijsku krizu. Problemi na Bliskom istoku ugrožavaju njegove naftne bušotine. Krystle se još nije naviknula na nov život u vili i sukobljava se s dugogodišnjim batlerom Josephom. Iako je ogorčena zbog očeve nove supruge, Fallon joj pomaže savjetima o ponašanju bogataša jer ne želi da Krystle osramoti Blakea. Blake priređuje raskošnu večeru na koju poziva Matthewa Blaisdela, svog bivšeg zaposlenika i Krystlina bivšeg ljubavnika. Blake želi da Matthew opet radi za njega. Fallon načuje razgovor između Matthewa i Krystle u kojem joj kaže da je još voli. Jeff se pokušava nositi s Fallon pred zbunjenim vozačem Michaelom. Steven se sprijatelji s izgubljenom Claudijom. HRT

{youtube}MijaRcVaRK0|500|400|0{/youtube}