Zbirka proze “Kupila sam klavir sama” Ljiljane Pavline

Pavlina Klavir cover

Pavlina Klavir cover“Kako privući i zadržati ljubav, tu jednadžbu s beskonačnim brojem nepoznanica”, Ljiljana Pavlina u sjajno napisanom romanu Kupila sam klavir sama istražuje kroz mogućnosti njena pojavljivanja u sretnim i nesretnim iskustvima: instituciji braka i raspadu te institucije (zbog prijevare, s tragičnim završetkom), u slobodnoj ljubavi (s mlađim muškarcem) u kojoj poput “nosoroga koji slobodno trče spaljenom savanom, provode dane i noći odvojeno, osim ponekad kad bi zaspali skupa kao da se nikad nisu razdvojili, puni sućutnog razumijevanja.” Marija Lamot

Marginalizacija se zlokobno provlači kroz živote protagonista ovog u svojoj socijalnoj uvjetovanosti, pa i pripovjedačkoj angažiranosti izuzetno domišljatog romana, vidljiva i po pomnom odabiru jezičnih šifri koje zazivaju melankoličan spomen na vrijeme kojeg se svi u zakucima podsvijesti živo prisjećamo, kao okvira u kojem sjetno funkcioniraju sva naša stremljenja, želje i žudnje.
Boris Perić

Ljiljana Pavlina, profesorica komparativne književnosti i filozofije, koja je karijeru gradila u novinarstvu (Jutarnji list), oduvijek nešto piše, no kada više nije imala kome pisati, u kako sama kaže, poznim, 50-im godinama života, počinje pisati sebi.
Roman Kupila sam klavir sama njezin je prvijenac, a sada radi na svom drugom, ovog puta distopijskom romanu. Kao članici davnih dana aktivnog Kluba mladih pisaca, objavljeni su joj neki tekstovi u dnevnim novinama, u Osijeku u kojem je odrasla i živjela do odlaska na studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, da bi se nakon što je diplomirala, bavila pisanjem reportaža i istraživačkim novinarstvom.
Uz novinarski te urednički posao, bavila se i lekturom te uređivanjem tuđih romana. Trenutno radi kao ghostwriter i za potrebe svog novog romana istražuje tajne birokratskog aparata kao gutača ljudske biti.

Naslov: Kupila sam klavir sama
Autorica: Ljiljana Pavlina
Godina izdanja: 2015
Cijena: 119 kn
Broj stranica: 181
Uvez: meki
Žanr: proza
Edicija: Edicija Meandar
ISBN 978-953-334-092-0