Skip to content

Sastanak s predstavnicima hrvatskog sporta

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s predstavnicima hrvatskoga sporta

DSC 0112

Na sastanku su sudjelovali Siniša Krajač ispred Hrvatskog olimpijskog odbora, Danira Nakić-Bilić, sportska direktorica Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016, doc. dr. sc. Zrinko Čustonja, predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza i predsjednik Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016, Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Nikica Perković, predsjednik Hrvatskog školskog športskog saveza, Predrag Sloboda, predsjednik Nacionalnog vijeća za sport i predsjednik Hrvatskog vaterpolo saveza, Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Damir Poljak, glavni tajnik Hrvatskog rukometnog saveza, Marijo Lušić, predsjednik Hrvatskog športskog saveza gluhih, prof. dr. sc. Damir Knjaz, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i doc. dr. sc. Dražen Čular, prodekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Predstavnici sportskih udruženja Predsjednici su predstavili svoje viđenje trenutnog stanja u hrvatskome sportu, svoje planove i ideje za poboljšanje i buduće projekte. Predsjednicu su detaljnije upoznali s projektom Europskih sveučilišnih igara koje će se održati 2016. godine u Zagrebu i Rijeci, a koje će po broju sudionika biti najveći sportski događaj godine u Europi.

Istaknuli su važnost promoviranja sporta kod mladih ljudi, jače integracije sportskih aktivnosti u obrazovne procese. Složili su se kako je zdravlje društva izrazito povezano s tjelesnom aktivnošću, a Hrvatska se trenutno nalazi na začelju europskih zemalja po amaterskom bavljenju sportom te istovremeno predvodi negativnu listu po broju oboljelih od kardiovaskularnih bolesti i prosječnog životnog vijeka. Naglasili su kako je potrebno donijeti nacionalnu strategiju o sportu te potom Zakon o sportu.

Predsjednici su predstavljene aktivnosti paraolimpijskog saveza i saveza gluhih sportaša koji su ukazali na nedovoljnu uključenost osoba s invaliditetom i osoba s posebnim pootrebama u redovite sportske aktivnosti, skrenuvši pažnju kako se uz pomoć sporta te osobe može lakše uklopiti u zajednicu.

Predsjednica je tom prigodom najavila osnivanje Vijeća za zdravlje i sport koje bi se bavilo navedenim izazovima te pokušalo dati odgovore i smjernice za razvoj sporta i sportskih navika posebice kod djece i mladih. U tom smislu je dogovoren nastavak razgovora te zajednička inicijativa u popularizaciji sporta među svim građanima. predsjednica.hr

See also  Intervju Blaženke Divjak - od obrazovne reforme do povećanja plaća prosvjetarima