Skip to content

Papin povijesni posjet valdenškom hramu

Razmišljajući o povijesti naših odnosa možemo samo žaliti zbog sukoba i nasilja počinjenih u ime vlastite vjere, i molim Gospodina da nam da milost da se svi prepoznamo grešnicima i da znamo jedni drugima oprostiti. – U ime Katoličke crkve molim vas za oproštenje za naše stavove i ponašanja nedostojna kršćana koji su u povijesti bili upereni protiv vas

34210

Torino – Povijesnim posjetom valdenškom hramu započeo je drugi dan pastoralnog posjeta pape Franje Torinu. Bila je to izvanredna prilika da se podsjeti na plodove, unatoč poteškoćama, ekumenskog puta. Po prvi put u povijesti, papa je prešao prag valdenškog hrama, javlja talijanski program Radio Vatikana.

Papa Franjo podsjetio je na duboku vezu između katolika i valdenza unatoč razlikama. “Jedan od glavnih plodova koji je ekumenski pokret već omogućio ubrati ovih godina jest ponovno otkrivanje bratstva koje ujedinjuje sve one koji vjeruju u Isusa Krista”, rekao je Papa izrazivši nadu u puno i vidljivo jedinstvo u istini i ljubavi.

“Razmišljajući o povijesti naših odnosa”, nastavio je Papa, „možemo samo žaliti zbog sukoba i nasilja počinjenih u ime vlastite vjere, i molim Gospodina da nam da milost da se svi prepoznamo grešnicima i da znamo jedni drugima oprostiti.” Uslijedila je usrdna Papina molba za oproštenje: “U ime Katoličke crkve molim vas za oproštenje za naše stavove i ponašanja nedostojna kršćana, pa i ljudskih bića koji su u povijesti bili upereni protiv vas. U ime Gospodina Isusa Krista, oprostite nam”. Papa je zatim dodao da su katolici i valdenzi pozvani nastaviti kročiti zajedno ususret muškarcima i ženama našeg doba, koji se katkad čine tako rastresenima i ravnodušnima, te im prenositi evanđelje.
Valdenzi, koji su prisutni na tlu Italije još od Srednjeg vijeka, u svojoj su povijesti bili izloženi progonima i diskriminaciji građanskih i vjerskih vlasti. Od 16. pa do sredine 19. stoljeća njihovo propovijedanje bilo je dopušteno samo na točnom određenom području, poznatom kao “valdenška dolina”. Ti krajevi u Pijemontu stoljećima su imali obilježja pravoga geta. Papa je posjetio najstariji hram izgrađen izvan “valdenške doline”, u Corso Vittorio Emanuele II u Torinu, nekoliko godina nakon priznanja, 1848., građanskih prava valdenzima od strane kralja Karla Alberta. IKA