Duhovni pohod bl. Alojzija Stepinca od Rame do Popovače

crnjac 1

U dvorištu popovačke crkve skulptura s likom bl. Alojzija Stepinca

crnjac 1

Moslavina 1942. i 1943. zbrinula brojnu djecu Rame

Minulog tjedna bogatim programom obilježen je Dan Grada Popovače. Temeljen potpisane Povelje ugostio je i čelnike Prozora iz BiH, jer veći dio Ramljaka sudbinom Drugog svjetskog rata i prije pedeset godina posljedicom izgradnje hidrocentrale Pozor – Rama živi u Popovači i okolici.

Dva događaja duhovno kulturnog sadržaja uz nebeskog zaštitnika Popovače sv. Alojzija Gonzagu posebno su plijenila temama koje su oblikovali Župa Popovača i Matica hrvatska Ogranak Kutina – Popovača. U njima osobito mjesto ima bl. Alojzije Stepinac. Na njegovo humano djelo najprije je podsjetila Ramska zajednica Zagreb dokumentarnim filmom mr. Pave Crnjca „Oteto djetinjstvo”. Sadržaj je posvećen zabrinjavanju djece Rame prehranom u Zagrebu i okolici za Drugog svjetskog rata 1942. i 1943. godine. Putem Catitasa kojemu je nadbiskup Stepinac bio na čelu od posljedica četničkog pokolja spašeno je gotovo 700 djece Rame. Svako peto udomiteljsku je obitelj našlo u Moslavini, posebno u kutinskom i popovačkom kraju. Neka od njih postala su stalnim stanovnicima tih sredina. Marta Viček, rođ. Pavličević, nazočna projekciji, a s konvojem je u Moslavinu došla 1942. godine svjedočila je da se tek kratkotrajno (mjesec dana) nakon rata zadržala u rodnom kraju. Ponovo se vratila u selo Zbjegovaču gdje i danas živi. .

crnjac 2

Drugi događaj s misom na otvorenom u nedjelju (21. lipnja) izravno je bio posvećen blaženiku Stepincu. Kao nadbiskup zagrebački prije 80 godina (1935.) blagoslovio je kamen temeljac za popovačku crkvu sv. Alojzija Gonzage Skrbeći o njezinoj izgradnji u starohrvatskom stilu u moslavačkom granitu nazivao ju je „malom katedralom”. U rujnu 1945. godine, dakle prije 70 godina potpisao je Dekret o utemeljenju župe Popovača. Iz tog kraja, točnije rodom iz Voloderu čijoj je župi u Drugom svjetskom ratu Popovača pripadala imao je posebno vjernog suradnika dr. Miju Selca, župnika zagrebačke crkve sv. Blaža. Zajednički, a čemu se govori i izvan domovine djelovali u spašavanju po nacionalnoj, vjerskoj i političkoj osnovi nepoćudnih tadašnjem režimu. Osobitim je bio trenutak kada je u pastoralnoj posjeti Popovači u nedjelju biskup kotorski mons. Ilija Janjić blagoslovio skulpturu s nadbiskupovim likom, djelo zagrebačkog kipara Ivana Durakovića.

Spomenik je smirena i opuštena impostacija lika sa spuštenim rukama uz tijelo te odaje smirenost i kontemplativnost blaženikove osobe, poistovjećujući ga s njegovom rečenicom: „Moja je savjest čista…” Tirkizno zelenom bojom uklapa se u pejzaž, a siluetno diže je u sferu nebeskoga, ali ne bez žrtve. Iskidana i izbrazdana epiderma skulpture upućuje na teška vremena, bure i oluje kroz koje je prolazio bl. Alojzije za svojega života prema svetosti.

Stepinac - blagosloc spomenika

Stepinac