53 Nada Žiljak CRO AZagrebački praznik gline (ZPG)
Zagreb Clay Fest

foto-galerija

Međunarodni susret umjetnika keramike, teoretičara i svih ljubitelja keramike od 24. do 27. 06. 2015, organiziran je povodom Dana državnosti Republike Hrvatske i Republike Slovenije, te povodom 65 godina osnivanja ULUPUH-a

Na ovom umjetničkom druženju susrest ćemo se s umjetnicima i djelima 53 autora iz Kanade, Poljske, Egipta, Francuske, Slovenije, Italije, Norveške, SAD, Čilea, Turske, Rumunjske, Perua i Hrvatske.

24.06, tj. prvog dana ovog festivala domaćin je Centar za kulturu Trešnjevka (popularni CEKATE) u kojem će se od 10:00 do 17:00 sati održati vrlo zanimljiva predavanja popraćena projekcijama i filmovima. (program u attachmentu). Za vrijeme programa serviraju se grickalice i pića, zahvaljujući otmjenosti Kraša, Maraske, Smrndića i još nekih.

Naveče u 20:00 sati u galeriji Modulor je otvorenje međunarodne izložbe keramike ZAGREB EX TEMPORE , na kojoj će se moći vidjeti djela 53 umjetnika, te posebno djelo proslavljenog hrvatskog kipara akademika Ivana Kožarića, koje je autor izradio za ovu izložbu. Izložba se može vidjeti do subote 27. 06. 2015. Izložba se može pogledati samo 4 dana budući izlagači u pravilu donose svoje radove i podovršetku festivala odnose sa sobom. Na taj način su eliminirani špediterski i carnski troškovi i postupci, što još jedan izlagački novum lansiran iz Zagreba, kao što je svojevreno lansiran pojam male keramike 1984. godine. Izložbu ZAGREB EX TEMPORE prati katalog na hrvatskom i engleskom jeziku s uvodnim tekstom Zrinke Pillauer- Marić.

Posebna zanimljivost izložbe ZAGREB EX TEMPORE je u tome što će svi izlagači biti istovremeno i žiratori te će odrediti nagrade i druga priznanja na način primjeren odabiru pjesme na EUROSONGU, tj. zbrajanjem pozitivnih bodova.

25.06. sudionici festivala ZPG su gosti slovenskih kolega u Ljubljani. Tamo će posjetiti 3. Međunarodni triennale keramike UNICUM Slovenija, te izložbu porculana iz fundusa Narodnog muzeja Slovenije pod nazivom BIJELO ZLATO. Zatim će asistirati Hanibalu Salvaru u preoblikovanju Polivalentne piramidalne skulpturalne instalacije WINPOLI, koja je izložena na 3. Međunaronom triennalu keramike UNICUM Slovenija u dvorištu Narodnog muzeja Slovenije. Sve će se to digitalno zapisati i smjestiti na prodan DVD povodom zatvaranja triennala UNICUM Slovenija krajem rujna (septembra).

26.06. održava se cijelodnevni workshop u karlovačkoj ciglani Wienerberger. Izađena djela bit će donirana Hrvatskom centru za razminiranje (HCR). Umjetnici će oslikavati ili preblikovati mokre opeke koje će se nakon sušenja ispeći, a potom krajem godine izložiti.

Izložba keramike i porculana Nade Žiljak oslikanih INFRAREDART postupkom otvara isti dan naveče u 20:00 sati u galeriji Žiljak u Svetom Ivanu Zelini.

27.06. je ispred Meštrovićevog paviljona, Trg žrtava fašizma bb, od 10:00 do 17:00 sati Otvorena besplatna keramička radionica za djecu i odrasle, uz rad u glini, oslikavanje biskvita te paljenje u raku peći. Voditeljica ovog workshopa je akademska kkiparica Irena Škrinjar. Istovremeno će se u Klubu HDLU-a moći gledati projekcije umjetničke keramike inozemnih i hrvatskih umjetnika te razgovarati s njima.

Za djecu je Kraš donirao bonbone a Maraska sokove.

Festival Zagrebački praznik gline u manjem dijelu je organiziran zahvaljujući sufinanciranju Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, a većim dijelom samofinaciranjem zahvaljujući kotizacijama sudionika te donacijama koje su pružili Chemaco, Cotan kolači, Keramika nova, Kraš, Majc, Maraska, Tapiker, Wienerberger i donatori koji su željeli ostati anonimni.

Predavanja

Hanibal Salvaro: Zašto nam treba Zagrebački praznik gline – mogućnosti i potrebe transkontinentalne suradnje. Osvrt na regionalnu suradnju.

Dragica Čadež Lapajne: Međunarodni triennale keramike UNICUM u Sloveniji.

Casia Piech: Suvremena kanadska keramika.

Jana Vujić Žiljak: Postupak Infrared art u odnosu na keramičke uratke Nade Žiljak.

Cristopher Davis-Benavides: „Reflexion de dos Mundos”, odraz prekolumbijske keramike Latinske Amerike na Sjevernu Ameriku uz neke japanske utjecaje.

Ljerka Njerš: Kratki filmovi „Keramika i slikarstvo s ljubavlju” i „Umjetnost gline i vatre” .

Arina Ailincai: Suvremena keramika i Biennale keramike Cluj Napoca.

Hanibal Salvaro: Nove mogućnosti i granice stvaralaštva u keramici. Keramika sutrašnjice.

Završna panel rasprava o predavanjima te o programu za 2016. Voditelj Hanibal Salvaro.

Leave a Reply