Skip to content

Počinje deseta Fotosofia

Jubilarna, deseta Fotosofia – besplatni, sedmodnevni seminar za naprednu fotografiju pod vodstvom Damira Hoyke – započinje u nedjelju 21. lipnja 2015. u Termama Tuhelj

foto sofia‘Od kada smo prije nekoliko godina uveli zahtjevnije uvjete prijavljivanja na seminar, ovo je godina s uvjerljivo najvećim brojem prijava. Bilo je teško odlučiti se za samo 15 seminarista, ali vjerujem da smo uspjeli odabrati fotografe čiji će se radovi u budućnosti s užitkom pratiti. Kao autoru ovog seminara, neopisivo mi zadovoljstvo čini kada nakon nekog vremena u medijima i na društvenim mrežama vidim kako moji bivši seminaristi rade velike kampanje i otvaraju posjećene izložbe”, kaže Hoyka i dodaje kako mu je želja podizanjem kvalitete fotoizričaja seminarista podići generalnu kvalitetu fotokomunikacije.

Ovogodišnja Fotosofia održava se pod pokroviteljstvom tvrtke Epson i Raiffeisen banke, a za građane je otvoreno nekoliko događanja na koja je ulaz besplatan:

Već u ponedjeljak, 22. lipnja u 14.45 sati održat će se predavanje “Umjetna inteligencija u svijetu fotografije”. Umjetna inteligencija nije više dio znanstvene fantastike. Fotograf u svakodnevnom radu koristi velik broj algoritama koji su mu toliko prirodni da se niti ne propituje o kompleksnosti koja leži iza njih. Kakve veze ima svijest, strojno učenje, Photoshop i oko promatrača otkrit će nam predavanje fizičara doc.dr.sc. Davor Horvatića

Dan kasnije, u utorak 23. lipnja, slijedi malonogometni turnir koji počinje u 16.30 sati dok će se celebrity utakmica održati u 19.30 sati. Na turniru će publika i ove godine moći vidjeti kako se niz poznatih lica snalazi u tom sportu. Ekipama HTV, Nove TV i RTL, po prvi put će se pridružiti gosti iz susjednih država – RVT Slovenija i Federalna TV BiH.

Poslijednji dan Fotosofije, u nedjelju 28. lipnja u 11 sati, publika će moći prisustvovati otvorenju izložbe fotografija koje su seminaristi snimili na temu ‘Art fotografija’ i zatim isprintali na printeru Epson Stylus Photo R2000.

Od događanja izdvajamo:

Utorak, 23.6. Celebrity Day 14-23h
Seminaristi snimaju portrete poznatih (ovo događanje je otvoreno samo za medije, ne za publiku), a zatim se održava malonogometni turnir na kojem sudjeluju ekipe RTV Slovenija, Federalna TV BiH, HTV, Nova TV i RTL. Dolazak na Fotosofia 10 Celebrity Day potvrdili su:
Zuhra
Vedran Mlikota
Sanja Doležal
Bruno Šimleša
Mario Petreković
Goran Grgić
Lena Bogdanović (glumica Srbija)
Tomislav Jelinčić
Marko lasić Nered
Maja Zeco (glumica BiH)
Srđan Gojković Gile (Električni orgazam)
Vlatko Glavaš (ex. nog. reprezentativac BiH)
Miha Merlak (pjevač Slovenija)
DJ Pero (pjevač Slovenija)
Nevena Bozović (pjevačica Srbija)
Natko Zrnčić Dim
Hrvoje Hrengek
Mihovil Horvat
Petar Štefanić
Mirko Fodor
Miljenko Cvitković
Mario Valentić
Stjepan Balog
Jerko Marić – Adastra
Danijela Pintarić

Četvrtak 25.6. Fashion Day 10-16h
Seminaristi realiziraju modni photosession s Fotosofia 10 Fashion Teamom (ovo događanje je otvoreno samo za medije, ne za publiku).

Nedjelja, 28.6. Exhibition Day 11-12.30h
Otvorenje izložbe radova seminarista na temu ‘Art’, dodjela medalja pobjednicima u određenim temama.

Detalje o otvorenim događanjima zainteresirani mogu pročitati na www.fotosofia.info