Otvoren 13. Praški kvadrijenale

18. lipnja 2015. otvoren je Praški kvadrijenale, najveća svjetska manifestacija posvećena scenografiji i scenskom prostoru općenito, koja od 1967. godine svake četiri godine predstavlja najnovije trendove na polju scenografije i scenskog prostora

13 Praški kvadrijenale 1

Glavni dio manifestacije posvećen je nastupima preko 60 zemalja iz cijelog sviijeta. PQ je otvoren od 18. do 28. lipnja, a teme kvadrijenala su: Glazba, Vrijeme, Politika

Ove godine Republika Hrvatska predstavila se izložbenom koncepcijom INTANGIBLE / NEOPIPLJIVO, koja predstavlja 9 umjetnika i timova (umjetnika performansa, redatelja, scenografa) čija su djela realizirana u razdoblju proteklih šest godina predstavljena u formi kratkih filmova. Sami filmovi kombinacija su dokumentarnog video materijala, deskriptivnog pripovjedanja i govora u prvom licu. Filmovi će naknadno moći biti korišteni i izvan konteksta Kvadrijenala. U suradnji s HRT3, filmovi realizirani za Praški kvadrijenale prikazuju se na televiziji za vrijeme trajanja same manifestacije (3. program HRT).

13 Praški kvadrijenale 8

Koncepcija polazi od primjera predstava i izvedbi koje se oslanjaju na participativnost i inkluzivnost, na fikcionalizaciju stvarnih arhitektonskih i javnih urbanih prostora, na prostor izvedbe kao mjesto kreativnog antagoniziranja, ili na specifični tretman nominalno izvedbenog i posvećenog prostora pozornice. Izložba također obuhvaća recentne primjere umjetnosti performansa, koji se zbog svog neposrednog i najčešće nefikcionalnog i nenarativnog karaktera rijetko razmatraju u kontekstu scenografije. U tom segmentu istaknute su one umjetničke prakse koje u sklopu performerskog čina prisvajaju i aktiviraju prostor izvedbe, ili involviraju samu publiku kao suučesnike i čimbenike scenskog prostora.

13 Praški kvadrijenale 10

Okvir u kojem su umjetnici predstavljeni na Kvadrijenalu je autorska scenografska instalacija za sebe, koja također reflektira glavnu temu Shared Space uvlačeći gledatelja izložbe u interaktivnu platformu koja sama funkcionira kao svojevrsna pozornica. Dizajner instalacije i izložbenog postava je ugledni dizajner, scenograf i umjetnik Mauricio Ferlin. Kustosi izložbe su kustos i likovni kritičar Marko Golub, dizajner i scenograf Nikola Radeljković i kazališni kritičar Igor Ružić.

13 Praški kvadrijenale 16

Umjetnici i timovi predstavljeni na PQ: BADco., Boris Bakal & Lea Vukelić, Damir Bartol Indoš & Tanja Vrvilo, Oliver Frljić & Igor Pauška, Siniša Labrović, Kata Mijatović, Božena Končić Badurina, Borut Šeparović i Vlasta Žanić.

Više o izložbenoj koncepciji Intangible / Neopipljivo ovdje.

13 Praški kvadrijenale 21

Osim predstavljanja u Sekciji zemalja i regija, Hrvatska se ove godine po prvi puta predstavila i u Studentskoj sekciji. Organizator nastupa je ULUPUH u suradnji s Tekstilno tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu – Zavod za dizajn tekstila i odjeće, diplomski studij kostimografije. Izložba se sastoji od kostima i maski, radova studenata kostimografije za predstavu Orfej i Euridika, Christopha Wilibalda Glucka, koja je premijerno izvedena u KD Lisinski u Zagrebu u ožujku prošle godine. Projekt je nagrađen Rektorovom nagradom za projekt u cjelini i Posebnom rektorovom nagradom za kostimografiju studenata TTF-a.

13 Praški kvadrijenale 26

Scenografiju za predstavu izveli su studenti Akademije likovne umjetnosti i Arhitektonskog fakulteta sa svojim mentorima – prof. Zlatkom Kauzlarić Atačem (ALU) i Tanjom Lacko, docenticom (ADU).

13 Praški kvadrijenale 35

Mentorica studentima kostimografije i kustosica izložbe je Ivana Bakal, docentica, vanjski suradnik na TTF-u, Studij za kostimografiju.
Likovni postav izložbe potpisuju Ivana Bakal i Marin Sovar.

13 Praški kvadrijenale 36

O najboljim nastupima u okviru Sekcije zemalja i regija odlučivat će Međunarodni žiri u sastavu: Kirsten Dehlholm (Danska), Eloise Kazan (Meksiko), Joslin McKinney (Velika Britanija), Katrīna Neiburga (Latvija), Kamila Polívková (Češka), Antônio Araújo (Portugal), Dmitry Krymov (Rusija), Radivoje Dinulović (Srbija), Dominic Huber (Švicarska).

13 Praški kvadrijenale 37

Organizator: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, ministar Berislav Šipuš
Izvršni producenti izložbe: Lovro Rumiha, Marko Golub, Mirjana Jakušić
Koordinacija (Ministarstvo kulture): Iva Mostarčić
Produkcija: Hrvatsko dizajnersko društvo, 2015.