Skip to content

WHO: MERS je poziv na buđenje

Epidemija Bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) u Južnoj Koreji pokazuje kako se smrtonosna zarazna bolest može pojaviti u bilo kojem trenutku, ali MERS još ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)

mers-cov

U priopćenju nakon sastanka svog kriznog odbora posvećenog MERS-u, WHO navodi da nisu ispunjeni uvjeti za proglašavanje globalne zdravstvene krize.

“Ova epidemija je poziv na buđenje i pokazuje da sve zemlje moraju uvijek biti spremne za nepredviđenu mogućnost izbijanja ove i drugih ozbiljnih zaraznih bolesti”, priopćio je WHO.

Globalni zdravstveni propisi definiraju međunarodnu javnozdravstvenu krizu kao izvanredan događaj koji predstavlja rizik drugim članicama WHO-a međunarodnim širenjem bolesti, a koji može zahtijevati koordiniranu međunarodnu reakciju.

MERS izaziva kašalj, vrućicu i katkad smrtonosnu upalu pluća, a spada u red koronavirusa iz iste obitelji kao SARS koji je otkako se 2002. pojavio u Kini ubio oko osam stotina ljudi.

Dosad su zabilježeni slučajevi te bolesti u Saudijskoj Arabiji i Južnoj Koreji, ali su ga putnici prenijeli u najmanje 25 zemalja svijeta.

Od MERS-a umire oko 38% zaraženih.

U Južnoj Koreji dosad je umrlo 20 ljudi, a zaraženo ih je 162.