Skip to content

Predsjednica u službenom posjetu Republici Austriji

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u službenom je radnom posjetu Republici Austriji na poziv austrijskog predsjednika dr. Heinza Fischera

DSC 7784

Nakon svečanog dočeka u Uredu predsjednika Austrije, tête-à-tête susreta te bilateralnog sastanka dvaju izaslanstava, održana je zajednička tiskovna konferencija predsjednice Grabar-Kitarović i predsjednika Fischera.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je Hrvatska zainteresirana za daljnji razvoj odnosa s Austrijom, Hrvatskoj bliskoj i prijateljskoj zemlji.

Predsjednica je pozdravila interes Austrije za ulaganjem u sektor energetike, posebice LNG terminal, ali i u iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Naglasila je kako dvije zemlje ne dijele zajedničke interese samo kada je riječ o bilateralnim pitanjima, već i o uspostavljanju uspravnice Jadran-Baltik te izgradnji prometne i energetske infrastrukture na prostoru Jugoistočne Europe.

„Dijelimo zajednički interes i kada je riječ o pristupanju država Jugoistočne Europe u članstvo EU-a i NATO-a, iako Austrija nije članica NATO-a, ali mu je vrijedan i važan partner u tom procesu”, rekla je Predsjednica Republike. Dodala je kako Austrija i Hrvatska podržavaju susjedne zemlje, kako u procesu Brdo-Brijuni, Berlinskom procesu, tako i u okviru EU-a kada je riječ o političkoj potpori procesu proširenja. U tom kontekstu, Predsjednica je istaknula i važnost reformskih procesa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, izgradnje neovisnog pravosuđa i reformama u gospodarskom i drugim sektorima, kao kriterijima za članstvo u EU i NATO-u.

Predsjednici su se složili i oko pitanja međunarodne sigurnosti i stabilnosti, posebice kada je riječ o Iranu, Ukrajini i Sjevernoj Africi. Govoreći o pitanju migranata i azilanata, naglasili su kako je potrebno uspostaviti zajedničku politiku na razini EU-a, vodeći se pri tome načelima solidarnosti te mogućnostima svake zemlje članice.

Osvrćući se na hrvatsku nacionalnu manjinu u Austriji, Predsjednica je zahvalila Austriji na onome što čini kako bi se osigurala njihova prava te očuvao njihov jezični, etnički i drugi identitet.

U nastavku posjeta Republici Austriji, predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Fischer nazočili su priredbi omotavanja bečkog Ringturma instalacijom „Ljetne radosti” hrvatske umjetnice Tanje Deman.

„Umjetnost kao univerzalni jezik može savladati zidove i povezati narode. Odluka da se zgrada Wiener Städtische osiguranja ove godine omota upravo djelom hrvatske umjetnice u usponu, pokazuje da je danas dugogodišnje i dinamično prijateljstvo između Austrije i Hrvatske na divan način postalo samo po sebi razumljivo”, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

See also  Iseljenici pozdravljaju promjene Zakona o državljanstvu ali Hrvatska ne zna iskoristiti njihov potencijal

Predsjednica će posjet završiti predavanjem na Diplomatskoj akademiji na temu „Hrvatska: Zagovaranje odgovornosti za konsolidacijom Jugoistočne Europe unutar EU-a i NATO-a”. predsjednica.hr