ARTEFATTO program u Gradskoj galeriji Labin

Slika zaslona 2015

Slika zaslona 2015ARTEFATTO je umjetnička inicijativa/projekt Grada Trsta koja promovira mlade umjetnike, koja ima za cilj razvijati umjetnost mladih i podržati mlade talentirane umjetnike, a financirana je iz europskog programa Mladi na djelu. Uz Grad Trst, GAI i Bjcm, ove godine partneri su mu Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i Udruga Alfa Albona iz Hrvatske, udruga KID Pina iz Slovenije te Zaklada za umjetničko obrazovanje iz Austrije.

ARTEFATTO je ove godine proslavio desetu obljetnicu postojanja, na koju je prostiglo 239 rada umjetnika, od 18 do 30 godina, od čega je stručni savjet izabrao 85 umjetnika. Ovogodišnji program sadrži rođendansku izložbu koja se održavala u mjesecu svibnju u Trstu, točnije od 15. svibnja do 2. lipnja, koja je ugostila 85 mladih umjetnika sa područja Europske Unije. Izložbu FRIENDS IN ART čije je otvorenje u Trstu bilo također 15. svibnja, dok je izložba bila otvorena do 27. svibnja na kojoj je sudjelovalo 20 mladih umjetnika. Obje izložbe imale su preko 1000 posjetitelja, sa više od 1 000 poveznica, objava i fotografija na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter te Instagram. Program u Trstu sadržavao je ARTEFATTO_ZOOM radionicu predstavljanja portfolia galeristima te kustosima iz Trsta, glazbeni i multimedijali program i radionice Artefatto 10_Artisiti on stage, te program i radionice za djecu Artefatto kids_RE/SET. Sljedeće na redu su gostujuće izložbe u Labinu i Puli, sekcije FRIENDS IN ART.

TEMA

Ovogodišnja tema RESET predstavlja čin preuređenja. Kad postignemo RESET, možemo krenuti iznova. RESET također znači vratiti se na početak, na nulu, reaktivirati se, očistiti naše umove jer su zasićeni informacijama. No svaki novi početak zahtjeva čvrsti oslonac, bazu na koju se možemo osloniti i na koju možemo postaviti nove temelje. Pitam se “Odakle krećem, kad krećem ispočetka? Koja su moja načela, težnje, snovi i utopije? Koji je moj RESET?”

SEKCIJE

U sekciji FRIENDS IN ART, putujućoj izložbi ARTEFATTO10, sudjelovati će mladi umjetnici iz Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske, ukupno 20 umjetničkih dijela, koji će javnosti biti dostupni u Labinu i Puli.
Umjetnici iz Hrvatske koji će izlagati radove jesu:
Meri Files, Labin >>> multimedija
Nicole Načinović, Rabac >>> instalacija
Jelena Batelić, Labin >>> akril na platnu
Dajana Durić, Rijeka >>> skulptura
Maja Biondić, Rijeka >>> ilustracija

Umjetnici iz Italije koji će izlagati radove jesu:
Lucia Lorefice >>> akril na platnu
Matteo Locci >>> video
Sara Busiol >>> fotografija
Giovani Furlani >>> crtež
Valentina Colella >>> digitalna i analogna fotografija

Umjetnici iz Austrije koji će izlagati radove jesu:
Lisa Wieder >>> instalacija
Hanna Weichselbaumer >>> fotografija
Melanie Greußing >>> fotografija
Doris Moser >>> kombinirana tehnika
Sara Marin/Griet Vanden Houden >>> video

Umjetnici iz Slovenije koji će izlagati radove jesu:
Kaja Urh >>> akril na platnu
Valentina Stanković >>> akril na platnu
Tina Umer >>> fotografija
Miha Henigsman >>> skulptura
Jure Makota >>> instalacija

OTVORENJE

Gradska galerija Labin će izložbu ugostiti od 23. do 30. lipnja, a otvorenje izložbe zakazano je za 20:30 sati.
Na otvorenju će biti prisutni i partneri projekta, te mladi umjetnici, uz ostale uvažene goste Gradske galerije Labin.
Radno vrijeme Galerije je svakim danom osim nedjelje od 10-14, te od 18-21 sat.
FRIENDS IN ART sekcija moći će se razgledati i u Puli, od 21. do 30. srpnja, u Galeriji Cvajner te u galeriji Turističke zajednice Grada Pule. Otvaranje izložbe planirano je 21. srpnja u 20 sati u Galeriji Cvajner, na adresi Forum 2.
Službeni hashtag Artefatto10 projekta je #artefatto10 u suradnji sa @Trieste.Social, dok službeni event na društvenoj mreži Facebook možete pronaći na linku: https://www.facebook.com/events/835637566485804/.

Više informacija o inicijativi/projektu možete pronaći na stranici
www.artefatto.info