Proslava Bloomsdaya na Kratkim slikama

16. lipnja 1904. vrijeme je radnje jednog od najvažnijih romana 20. stoljeća, Uliks Jamesa Joycea, u kojem pratimo lutanja Leopolda Blooma ulicama Dublina

The Joycean Society 2 1 1

Praznik za ljubitelje Jamesa Joycea Bloomov dan koji se diljem svijeta obilježava 16. lipnja bio je nezaobilazan u životnom i umjetničkom kalendaru Ivana Ladislava Galete (1947-2014), filmskog, likovnog i multimedijskog umjetnika, jednog od pionira hrvatskog videa i dugogodišnjeg voditelja MM centra. Toj dvojici velikih umjetnika, u suradnji s Kratkom bazom 25 FPS-a, posvećujemo Kratke slike 16. lipnja s filmom Joyceovo društvo španjolske vizualne umjetnice Dore Garcíe.

Program će se održati u MM centru, a početak je u 19.30 sati. Ulaz je besplatan.

Joyceovo društvo dokumentarni je portret skupine entuzijasta koji se već trideset godina okupljaju u književnom klubu u Zürichu kako bi čitali Finneganovo bdijenje, ozloglašeno književno remek-djelo nepresušne interpretacije kojemu pomno čitanje, slovo po slovo, ne jamči razumijevanje. Kamera u sredini sobe prati humorističnu pripremu i razgovore pred čitanje, filmska ekipa je prisutna i vidljiva, a protagonisti – strastveni čitatelji – već su u trećoj rundi ponovnog čitanja koje izaziva ovisnost i fanatizam u opetovanim pokušajima dekodiranja djela. Grupa se sastaje jednom na tjedan prolazeći kroz jednu stranicu romana, a za jedno iščitavanje knjige treba im jedanaest godina. Osim što slavi velikog irskog pisca, ovaj film slavi strpljenje, individualnu strast i danas rijetku posvećenost koja se grupno dijeli, te užitak čitanja.

Ovaj film nastao je kao dio instalacije za Venecijanski bijenale 2013. godine, a premijerno je prikazan na festivalu dokumentarnog filma FID Marseille. Tematizirajući književnost, jedan je od uspjelijih spojeva filmskog (dokumentarnog) i umjetničkog, te povezivanja galerije i kina.

Autorica filma, Dora García španjolska je umjetnica koja se u svom umjetničkom radu koristi različitim medijima – performansom, videom, tekstom i instalacijom. Istražuje uvjete koji oblikuju odnose između umjetnika, djela i publike, fokusirajući se na teme trajanja, pristupa i čitljivosti. Izlagala je na bijenalima u São Paulu, Veneciji, Sydneyu i Istambulu, na documenti te u mnogim svjetskim muzejima. Također videoradove uspješno prikazuje na filmskim festivalima koji svoje programe otvaraju prema umjetničkom filmu.

Kratke slike

Posveta dvama velikanima svjetske umjetnosti pretposljednja je ovosezonska projekcija Kratkih slika. Sezonu završavamo 18. lipnja u 21:30 u dvorištu SC-a projekcijom na otvorenom i trima ljetnim filmovima: Derani / Les Mistons (F. Truffaut), Plavuše u džungli / Blondes in the jungle (L.Kalman, W. Horn) i Lila (Broadcast Club)