Predsjednica Republike na obilježavanju Dana hrvatske diplomacije

Povodom obilježavanja Dana hrvatske diplomacije predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je konferenciji na temu „Diplomacija i diplomatsko obrazovanje: dvadeset godina Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske”

DSC 7537

U obraćanju hrvatska predsjednica je rekla kako se obilježavanjem Dana hrvatske diplomacije prisjećamo početaka i stvaranja diplomatske službe, druge hrvatske bojišnice, koja je stasala u teškim vremenima borbe za opstanak države te borbe za međunarodno priznanje samostalne Hrvatske.

Hrvatska je zaokružila sve strateške vanjskopolitičke ciljeve te se nalazi u novom kontekstu unutar Europske unije, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović i dodala kako pred sobom imamo izazove s kojima se dosad nismo bili u prigodi susresti, ali isto tako imamo i mogućnosti koje nam se dosad nisu nudile.

Predsjednica Republike smatra kako se, nakon nužne faze eurocentričnosti, otvorio prostor da Hrvatska širem globalnom okruženju posveti pozornost koju ono zaslužuje, prepozna nova partnerstva te značajnije iskorači prema prijateljima u svijetu- od Kine, Japana i drugih država Dalekog istoka, Rusije i srednjoazijskih država, preko država afričkog kontinenta do Južne Amerike. Tu posebnu ulogu može i mora odigrati naša gospodarska diplomacija, rekla je hrvatska predsjednica.

Osvrnuvši se u svom obraćanju na područje Jugoistočne Europe, hrvatska predsjednica istaknula je kako nam prostor našeg bliskog susjedstva i dalje ostaje od vitalne i strateške važnosti te sigurnosni i gospodarski cilj i prioritet.

Hrvatska diplomacija mora aktivnije sudjelovati u Bruxellesu, ne samo u donošenju odluka koje se odnose na područje jugoistočne Europe nego i na područje Sredozemlja, koji je također hrvatski strateški interes, te na formiranje i izgradnju energetskih pravaca, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

„Diplomati odavno više nisu ekskluzivni predstavnici svojih zemalja”, rekla je hrvatska predsjednica i dodala kako oni svoju ulogu dijele s gospodarstvenicima, predstavnicima civilnog društva, umjetnicima i znanstvenicima, blogerima i tviterašima. Od diplomata se sada traži i proaktivnost, širina vizije te iznalaženje brzih, ali održivih rješenja.

„Ja ću, kao što sam već u više navrata najavljivala i dalje biti ‘prvi gospodarski diplomat ove zemlje’ i u tom kontekstu želim što je moguće rjeđe u bilateralnim odnosima s drugim državama koristiti frazu ‘kako bilateralni gospodarski odnosi uvelike zaostaju za političkima'”, rekla je hrvatska predsjednica na kraju svog obraćanja. predsjednica.hr