Beč dobiva 250 električnih taksija

Poticaj za pojedinačno vozilo do 8.000 eura

c Wiener StadtwerkeBečki holding zajedno s bečim poduzećima za pružanje taxi usluga započinje jedan od najvećih svjetski projekta elektrifikacije taksi vozila. Nakon testne faze koja je završila krajem 2014. godine u prvom će koraku ovog projekta od 2016. bečkim ulicama prometovati 120 novih električnih taksi vozila. Na temelju iskustava i spoznaja iz prve godine vozni bi se park trebao potom proširiti na 250 vozila. Trajanje projekta procjenjuje se na tri godine, a taksi će poduzeća kao poticaj za svako vozilo dobiti iznos od čak 8.000 eura. Osim toga partneri će projekta na bečkim postajama za punjenje svoja vozila moći besplatno puniti cijelu godinu.

„Naš je projekt jedan od najangažiranijih i najvećih projekata elektro taksija u cijelom svijetu, a korisnici time uz već zagarantiranu dobru uslugu od jedne do druge točke stižu bez emisije štetnih plinova”, kazala je predsjednica uprave Bečkog Holdinga Gabriele Domschitz.

Kako bi se korištenje električnih automobila sve više poticalo i kod građana na širem bi području Beča do kraja godine trebalo biti izgrađeno i 400 novih elektro punionica. Inicijativa za elektro mobilnost austrijske vlade predviđa da bi do 2020 4,5 posto svih vozila na austrijskim cestama trebalo biti na električni pogon. To je ukupno 200.000 vozila. Ambiciozan cilj koji se može postići samo ako postoji dovoljno postaja za punjenje. Jer pored visokih troškova nabave najveću kočnicu za kupnju jednog takvog vozila Austrijancima još uvijek predstavlja strah da će im automobil u sred puta ostati bez struje.