Vana Gaćina – TOČKA

Vana Gacina

TOČKA je trenutak zaustavljanja u točci jednog traganja. TOČKA je razmeđe na kraju narasle interaktivnosti statike i pokreta. TOČKA je početak neznanog novog

Galerija PM, HDLU
10.-12.6. (20.30 – 23.00h)
Posebni program/Performance / 12.6. (21.30h)

Autor projekta: Vana Gaćina
Autor i programer zvuka: Mijo – Miodrag Gladović
Oblikovateljica video projekcija: Tanja Minarik

Performans:
Glazbeni umjetnik: Lenhart Tapes
Izvođačice Adriana Josipović i Josipa Bubaš

Vana Gacina 2

TOČKA nastaje i nestaje u prostoru u kojem obitavaju točke. Krugovi, prsteni i rupe, potomci točke, zrcale se u simetriji i tvore home specific mjesto za TOČKU. Nepokretne figure u armiranom kadru utisnule su se na rubu točke. Dodirom točke snopovi svjetlosnih točaka ispuštaju se iz točke. Svjetlosne točke lete iznad široke točke i ispod točkastog svoda, lijepe se na rub točke gdje pomiču okoštale figure u armiranom kadru. Iz točaka skrivenih na figurama rasplinjuje se zvuk kroz prostor točke. Kolaž-Kadar-Pokret-Tipka-Projekcija-Senzori-Zvuk stratigrafski je presjek ove interaktivne instalacije. Nataložene naslage starijih likovnih i ranijih tehnoloških medija u spajanju tvore smjesu s početkom u statičnom kadru kolažiranih figura, međuslojem dodira, završnom pokretanju statičnog kadra i širenju zvučnih valova. Prvi pokretač rascjepljuje simetriju prostora, a aritmični zvučni valovi šire se rubovima i nanovo ga ocjelovljuju. Polivalentno strujanje među medijima u naravi je TOČKE.

Vana Gacina 3

Traganje autorice inicirano je potrebom za unošenjem pokreta u osobne crteže i kolaže. Radove na papiru i od papira provlači i vizualno mijenja kroz razne tehnološke medije, a na kraju ih i ozvučuje. Ovim načinom aktivira promatrača da postane pokretač. TOČKA je unutarnji glas, pozivač na promjenu i početak traganja za nekim novim igračkama.
Ana Dumbović

Vana Gacina 4

PERFORMANS

Glazbeni umjetnik Lenhart Tapes oblikuje trake kazeta u svoj jedinstveni zvuk kolaža koristeći se sa četiri walkmena kao instrumentom, dok ga izvođačice Adriana Josipović i Josipa Bubaš prate jedinstvenim pokretima tijela inspirane formama sa slike točka.

Vana Gacina 5

VANA GAĆINA (kratki životopis):

Završetkom slikarstva na ALU Zagreb, u želji za pokretanjem svojih slika otkriva video umjetnost. Upisuje magisterij smjer video na ALU u Ljubljani, na kojem ima priliku upoznati se sa raznim mogućnostima koje nam može pružiti spoj umjetnosti i tehnologije. Počinje sa radom na multimedijalnim instalacijama u kojima povezuje klasičnu umjetnost sa suvremenom tehnologijom. Glavni interes joj je istraživanje klasične forme. Prilikom tog procesa koristi se se različitim analognim i digitalnim medijima. Trenutno istražuje mogućnosti reproduciranja forme pomoću zvuka i slike.

Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Članica je HDLU-a i HZSU-a.

Vana Gacina 6