Predsjednica Grabar-Kitarović na 2BS forumu u Budvi

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na 2BS forumu pod nazivom „Buduće perspektive globalne sigurnosne arhitekture”, koji se održava u Budvi, Crna Gora

image1

U svom izlaganju, predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je snažnu podršku Crnoj Gori da do kraja 2015. godine dobije pozivnicu za članstvo u NATO savezu. Osvrnula se na svoj jučerašnji put od Splita do Crne Gore, istaknuvši blizinu dviju država, te kako moramo zajednički raditi na unaprjeđenju prometne i energetske infrastrukture u cilju bolje međusobne povezanosti jugoistočne Europe. Osvrnula se na susret s predstavnicima hrvatske zajednice u Crnoj Gori koji u suradnji s crnogorskom Vladom rade na unapređenju svojih političkih prava, te imaju svoje predstavnike na državnoj i lokalnoj razini.

Govoreći o europskom projektu, Predsjednica je istaknula zabrinutost onime što vidi u Europskoj uniji u smislu preispitivanja vrijednosti europskog projekta i zamorom proširenjem EU. Naglasila je kako moramo napraviti sve što je u našoj moći kako bi se taj projekt i dalje nastavio.

Predsjednica je kazala kako NATO treba poslati snažnu poruku i uputiti Crnoj Gori pozivnicu za članstvo u Savezu te kako vjeruje da je Crna Gora spremna postati članicom.

Predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je kako će Republika Hrvatska i dalje nastaviti podržavati proširenje Europske unije i politike otvorenih vrata NATO-a te snažno podržavati euroatlantsku pripadnost Crne Gore. predsjednica.hr