Međunarodni ulični festival Cest is d′ Best, u Zagrebu od 3. do 10. lipnja, nastupa preko 500 performera, glazbenih, scenskih i likovnih umjetnika

Putnici

Putnici

Privremena urbana instalacija „Putnici” se sastoji od 12 skulptura koje predstavljaju ljude i djecu te 5 skulptura kućnih ljubimaca (pas, mačić, tri bijela miša i piton).
Iz Male kavene je posuđen stolić i par stolica za kojim sjedi jedna od skulptura s kutijom s fotografijama iz prijašnjih akcija te umjetnica koja će zainteresirane građane uputiti u tajni i javni život skulptura Putnika, te biti medijator interakcija.
Instalacija/akcija je bila postavljena na Trgu bana Josipa Jelačića.

Autori instalacije su Margareta Vidmar i Dražen Pavalić

Zlocinci

Zločinci

Tmurnu svakodnevicu oblikuju televizijski dnevnici sa raznim negativnim i zastrašujućim informacijama, te su prisiljeni uvesti kratki prilog o pozitivnim vijestima. Na javnoj sceni je ostalo minimalno prostora za postavljenje alternativnih skulptura i instalacija. Cest is d’ Best je jedna od rijetkih manifestacija koja omogućuje kreativcima da izvedu kratkotrajnu ideju o oblikovanju urbanog prostora. „Zločinci” iz kultnog Batmana, likovi su shematski pojednostavljeni ali prepoznatljive siluete. Skulptura nije samo umjetnički komentar, već i priziv američkog Pop art pedesetih godina prošlog stoljeća. Instalacija je postavljena na Zrinjevacu.

Autorica instalacije je Petra Šoltić

Pogled prema Velebitu

Pogled prema Velebitu

Crtež-asamblaž koji u osnovi pripada modernom/suvremenom slikarstvu tušem i neominimalizmu i prikazuje „paški pogled prema Velebitu”, svojom metaliziranom podlogom uvlači promatrača u svoj svijet (tako postajući i konceptualan i interaktivan) demonstrirajući mu na taj način činjenicu da nitko nema potpuno jasan i cjelovit pogled u/na stvarnost, pa tako niti potpuni autoritet u njezinu tumačenju.
Instalacija je postavljena na Trgu bana Josipa Jelačića.

Autor instalacije je Alfred Freddy Krupa (Krūppa)

Lisice

Rezervat za rijetke i ugrožene životinje na Zrinjevcu

„Opasnim” kravama, pilićima i „rijetkim” psima lutalicama i uličnim mačkama
pridružila se ove godine i ekipa lisica. Zato su se i smjestili na sigurne zrinjevačke tratine, na naše i Vaše zadovoljstvo. Naravno, svjesni opasnosti od epidemije gripe, krave, kokoši svinje stavit ćemo i ove godine u „karantenu”. Životinjama je dušu i šarm dao legendarni LUNAR. Instalacija je postavljena na Zrinjevacu.

Autor projekta je Zlatko Petrović

Poruke

Poruke

U društvu i vremenu u kojem se nalazimo, skoro svakodnevno
živimo pod stresom. Zaboravljamo, odnosno nemamo vremena
uživati u životu. Rijetko nam govore lijepe stvari, a još ih rijeđe mi govorimo
onima koje volimo. Za uživanje u životu, ljubav i nježnost sve
je manje vremena, a i volje. Ova instalacija ima za cilj poslati našim
sugrađanima poruke kojima bi trebali počinjati dan. Ove će se poruke
(u stripovskim balončićima) pojaviti po gradu negdje iznad glava
prolaznika sugerirajući im lijepe misli i pozitivnu energiju. Instalacija je postavljena na Zrinjevacu.

Autorica instalacije je Anja Planinčić

Zastavice na Zrinjecu

Međunarodni festival umjetničkih zastavica

Po prvi puta umjetničke zastavice autora iz Hrvatske i inozemstva su postavljene na Zrinjevcu. Biti će izložene do kraja 19. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best.

Autorica projekta je Dijana Nazor

Leave a Reply