Želimo te voljeti umjetnosti

Promocija fotoknjige „Želimo te voljeti umjetnosti” u subotu 6. lipnja 2015. u 19 sati u Greti, Ilica 92, Zagreb

gretaMi Porinersi uzeli smo kamere u ruke.

Mi izbjeglice fotografirali smo ono što nam je važno.
Svoje nade, strahove, stresove, odbrojavanje dana, čudo snijega i sve ono do čega nam je stalo.

Mi koji želimo voljeti.
Mjesta.
Ljude.
Gradove.
Mi koji želimo imati novi život.
Mogućnost.

Da nešto kažemo.
Mi koji živimo izvan društva.
Mi koji želimo voljeti umjetnost.

Abdeen, Amin, Bashirou, Ina, Mohd, Musah i drugi grupa su migranata smještena u nekadašnjem zagrebačkom hotelu Porin koja je u zadnjih godinu dana fotografirala sve ono o čemu su željeli progovoriti koristeći fotoaparat kao medij za neovisno izražavanje o položaju migrantske populacije u Hrvatskoj danas.

Njihov rad objavljen je u obliku fotografske mini knjige „Želimo te voljeti umjetnosti” koju urednički potpisuje zagrebački fotograf Davor Konjikušić. Ovim putem pozivamo Vas na promociju fotoknjige u subotu 6. lipnja 2015. u 19 sati u Galeriji GRETA u Zagrebu u Ilici 92.

“Fotografiju smo željeli iskoristiti kako bi bismo progovorili, pa i makar tiho, o svemu onome što želimo i možemo reći, svjesni da se često i dalje nalazimo u ulozi između subjekta i objekta, hrabrosti i straha, mogućnosti i autocenzure. Smatramo da smo i drugima pokazali kako se mogu baviti aktivnostima koje ih psihološki oslobađaju. Pred vama su fotografije za koje se nadamo da neće samo izazvati vizualno uzbuđenje, već i da će se kroz njih uspjeti čuti naš glas”, stoji u predgovoru knjige.

Knjiga je objavljena u izdanju Centra za mirovne studije i uz financijsku podršku Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

Posjetitelje molimo da na promociji ne snimaju video materijal i ne fotografiraju posjetitelje.